35,3855
36,4651
3.013,87
Tüberkülozun (Verem) bulaşıcı bakteriyel bir hastalık olduğunu ifade eden Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, hastalığın sosyoekonomik düzeyi düşük ve kalabalık yaşayan toplumlarda daha sık görüldüğünü söyledi.
En bulaşıcı tür olan akciğer tüberkülozun sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. İliaz, veremli bir hastayla karşılaşan herkesin hastalığa yakalanmadığını, temas süresinin ve yakınlığın belirleyici olduğunu aktardı.
‘TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ TUTTUĞU ORGANA GÖRE DEĞİŞİYOR’
Tüberkülozun belirtilerinin tuttuğu organa göre değiştiğini belirten Prof. Dr. İliaz, “Akciğer tüberkülozunda uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, kilo verme, gece terlemesi, iştah kaybı, ateş, bazen göğüs ağrısı görülebilir. Ancak bu şikayetler genellikle 1-2 hafta gibi kısa süreli şikayetler olmaz daha uzun solukludur. Bu nedenle, eğer öksürük 2 ila 4 haftadan uzun sürer veya diğer şikayetleriniz devam ederse uzman bir hekime başvurun” ifadelerini kullandı.
‘SOLUNUM YOLUYLA BULAŞABİLİR’
Akciğer tüberkülozu veya gırtlak tüberkülozu olan bir kişiyle, uzun süreli aynı ortamda kalmanın bakterilerin yayılımını artırdığını anlatan Prof. Dr. İliaz, hastalığın solunum yoluyla bulaşabileceğini söyledi.
Veremin sık görüldüğü ülkelerde çocukluk çağındaki aşılanmanın önemine değinen Prof. Dr. İliaz, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Verem aşısı, aşı programımızda 2 aylık bebeklere bir kereye mahsus yapılır. Eğer o yaşta aşılanma yapılmadıysa en fazla 6 yaşına kadar yapılmalı. Bundan sonra yapılacak aşının herhangi bir koruyuculuğu yok. Erişkin dönemde aşının yararı gözlemlenmiyor. Verem aşısı bizi akciğer vereminden korumaz ancak daha öldürücü formları olan beyin ve beyin zarı tüberkülozu ile tüm vücuda yayılımı ile oluşan miliyer tüberkülozdan bizi korur. Yani Verem Aşısı, tüberkülozun bulaştırıcı formlarına değil, öldürücü formlarına karşı koruyuculuk sağlar.”