35,1368
36,5946
2.956,17
Tüketiciler ve Kullanıcılar Örgütü (OCU) uzmanları, gıda zehirlenmesi riskini azaltmak amacıyla asla yıkanmaması gereken bazı gıda ürünlerini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre, yumurtalar, patatesler, soğanlar, mantarlar ve bazı meyve ve sebzeler, yıkandığında bakterilerin daha kolay yayılmasına ve ürünlerin daha çabuk bozulmasına neden olabiliyor.
OCU, bu gıdaların tüketiciler tarafından doğru şekilde saklanması gerektiğini vurgulayarak, yalnızca gerektiğinde yıkanmalarını öneriyor. Bu tür ürünlerin, özellikle dış yüzeyleriyle temas eden bakterilerden korunmak amacıyla uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği ifade edildi.
Yumurtalar
Yumurtalar, hem buzdolabında saklanmadan önce hem de kullanılmadan önce yıkanmamalıdır. Yumurta kabuğu, mikropların içeri girmesini engelleyen koruyucu bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabaka, kabuğun gözenekli yapısını su geçirmez hale getirir. Yumurtanın yıkanması, bu doğal koruma katmanını yok edebilir ve bakterilerin yumurtanın içine girmesine neden olabilir. Uzmanlar, yumurtaların yalnızca gerektiğinde, tüketilmeden önce kullanılmadan önce temizlenmesini öneriyor.
Yumurtayı, dış kabuğunu çatlatıp içini kirletmeden dikkatlice kullanın. Beyazı sarısından ayırmak için kabuğu dikkatlice kullanabilirsiniz. Yumurtayı, kullanılacağı kabın (kızartma tavası, tabak, kase) kenarına kırarak içerisine aktarın.
Tavuk
İngiltere’de yapılan İngiliz Gıda Standartları Ajansı (FSA) araştırmasına göre insanların %40’ından fazlası tavuğu pişirmeden önce yıkadığını ortaya koydu. Ancak uzmanlar, bu alışkanlığın gıda zehirlenmesi riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Tavuk yıkamak, bakterilerin etrafa yayılmasına neden olabilir ve bu da sağlık açısından tehlikeli olabilir. Bu nedenle, tavukların pişirilmeden önce yıkanmaması gerektiği tavsiye ediliyor.
Tavuk, sağlıklı ve güvenli bir şekilde tüketilmesi için iyice pişirilmelidir, bu sayede yarı pişmiş ya da nadir yenilmesi gereken yiyeceklerden kaçınılmış olur. Ayrıca, çiğ tavuk ve diğer gıda maddeleri için farklı mutfak eşyaları ve kesme tahtaları kullanılması, çapraz kontaminasyon riskini önlemeye yardımcı olacaktır. Uzmanlar, bu önlemleri alarak gıda zehirlenmesi tehlikelerinin azaltılabileceğini vurguluyor.
Dana bifteği
Tavukta olduğu gibi, dana bifteği de yıkanmamalıdır. Yıkama işlemi, etin temel besin değerlerini, tatlarını ve aromalarını kaybetmesine yol açabilir. Gıda zehirlenmesi riskini önlemek amacıyla, bu tür etlerin mutlaka iyice pişirilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.
Mantarlar
Mantarlar, ister yabani ister ekili olsun, suyla yıkanmamalıdır. Suya batırmak ya da dere altında yıkamak, mantarların aşırı su emmesine ve dolayısıyla lezzet ve aroma kaybına neden olabilir. Ayrıca, fazla su emen mantarlar, pişirme sırasında dokularını kaybedebilir ve istenilen kıvamı elde etmek zorlaşabilir. Bu nedenle, mantarların yıkanmadan temizlenmesi tavsiye edilmektedir.
Mantarları temizlerken gevşek toprağı çıkarmak için nemli bir bez veya fırça kullanın. Eğer mantarlar çok kirliyse, dış kabuğunu soyun veya hasarlı kısımları kesin. Mantarları bir güveçte kullanacaksanız, önceden kaynar suda haşlamanız önerilir. Ayrıca, çiğ mantar tüketiminden kaçınılmalıdır.
Paketlenmiş sebzeler
Ispanak, pazı ve salatalar gibi paketlenmiş sebzeler, genellikle patojenleri öldürmek amacıyla düşük dozlarda dezenfektanlarla yıkanarak satışa sunulmaktadır. Bu işlem, sebzeleri tüketim için güvenli hale getirir. Uzmanlar, bu tür sebzelerin tekrar yıkanmasına gerek olmadığını belirtiyor, çünkü zaten hijyenik bir şekilde işlenmişlerdir. Ancak, tüketicilerin, sebzeleri ambalajdan çıkardıktan sonra doğrudan kullanmaları önerilmektedir.