35,4671
36,5732
3.053,25
Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, bankacılık sektörünün 2024 yılını değerlendirerek, 2025’e ilişkin hedeflerini anlattı.
Geçen yıl Türk bankacılık sektörünün, ekonomik normalleşme sürecinde kritik bir rol üstlendiğini aktaran Güney, sıkı para politikalarının uygulanmasıyla Türk lirası mevduatların toplam mevduatlar içindeki payının arttığını, döviz cinsi mevduatların payının da azaldığını anlattı.
Güney, bu gelişmenin, Haziran 2023’te başlatılan ekonomi politikalarının Türk lirasının istikrar kazanmasında ve enflasyonla mücadelede sağladığı başarıyı yansıttığını ifade etti.
“REESKONT KREDİLİLERİ 2024’TE EN UYGUN MALİYETLİ TL KREDİ ÜRÜNÜ OLDU”
Türk Eximbank Genel Müdürü Güney, sadece ihracatçı firmaların kullanımına sunulan ve kullanım koşulları itibarıyla selektif bir kredi programı olma özelliğine sahip reeskont kredilerinin, her dönemde olduğu gibi 2024’te de en uygun maliyetli TL kredi ürünü olduğunu aktardı.
İhracatçıların uygun maliyetli bu finansman imkanına, ihtiyaç duydukları en kısa sürede ve sürekli erişebilmeleri açısından reeskont kredilerin günlük limitlerinin kritik öneme sahip olduğunu aktaran Güney, “TCMB tarafından 2024 içinde sağlanan limit artışları ile Reeskont Kredileri günlük limitleri ihracatçılarımızın taleplerine uygun bir seviyeye getirildi. Güncel durumda aracı bankalar ile kullandırılan 4 milyar liralık günlük limitin, 2,2 milyar lirasını Türk Eximbank olarak ihracatçılarımızın kullanımına sunmaktayız. 2024’ü yaklaşık 345 milyar liralık Reeskont Kredisi hacmi ile kapattık.” diye konuştu.
“2024’TE 7,8 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK SAĞLANDI”
Bu kaynağın hangi alanlarda kullanıldığını söyleyen Güney, “Eximbank 2024’te toplam 7,8 milyar dolar tutarında kaynak sağladı. Bu kaynakların 3,6 milyar dolarını, sürdürülebilirlik kapsamında temin edilen uluslarüstü fonlar ile sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi oluşturdu.” dedi.
İhracatçıların yeşil dönüşümünü uygun finansman koşullarıyla desteklemek için Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası ile gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda 2024’te toplamda 1,5 milyar dolar tutarında azami 10 yıl vadeli kaynak sağladıklarına işaret eden Güney, şöyle devam etti:
“Bu kaynaklar ile ihracatçılarımızın yenilenebilir enerji üretimi ve enerji tasarrufuna yönelik yatırımlarını destekleyerek karbon emisyonlarını azaltmalarına destek olmayı amaçlıyoruz. İslam Kalkınma Bankasından sağladığımız kaynak ile faiz hassasiyeti olan firmalarımızın da yeşil dönüşüm yatırımlarını destekleyebileceğiz.”
2025 HEDEFLERİ
Bu yıla ilişkin hedeflerini de paylaşan Ali Güney, 2025’te de katma değerli ürün ihracatını desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Özellikle orta-yüksek ve yüksek teknoloji ihracatı yapan sektörler, döviz kazandırıcı hizmet sektörleri ve ihracatçı KOBİ’lerin stratejik öncelikleri arasında yer aldığının altını çizen Güney, bunun yanı sıra karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen yatırımlar ile ihracat hacmini ve üretim verimliliğini artıracak projeleri, uygun maliyetli ve uzun vadeli finansman kaynaklarıyla desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.
Alacak sigortası ve yeni finansman çözümlerinin ihracatçıların yeni pazarlara açılmalarını kolaylaştıran “Alacak Sigortası” ürününü daha yaygın hale getirmek için yenilikçi uygulamalar geliştirme sürecinde olduklarını belirten Güney, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha esnek poliçe ve çalışma koşulları sunarak, ihracatçılarımızın sigorta ürünümüzden daha fazla faydalanmalarını hedefliyoruz. Ayrıca, yeni satış kanallarıyla bu ürünü daha geniş bir kitleye ulaştırmayı 2025 önceliklerimizden biri olarak belirledik.
Faiz hassasiyeti olan ihracatçılarımıza özel sigorta ve finansman seçeneklerini artırmaya yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Bu doğrultuda finansman maliyetlerini azaltarak ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracak yeni katılım esaslı finansman paketlerini önümüzdeki yıl kullanıma sunacağız.”
Güney, 2025’te de teminatları çeşitlendirmeye, kefalet kuruluşları ile işbirliklerini artırmaya devam edeceklerini söyledi.
Başvuru ve bankacılık süreçlerini dijitalleştirme yönünde attıkları adımları hızlandırarak, ihracatçıların, sundukları ürün ve hizmetlere daha hızlı ve kolay erişim sağlamasını hedeflediklerinin altını çizen Güney, “2025’te, ihracatçılarımıza dış ticaret işlemlerinde Türk Eximbank güvencesi ve aracılığıyla işlem yapma imkanı sunacak çözümler geliştireceğiz. Bu adım, Türk Eximbank olarak ihracatçılarımızın dış ticarete ilişkin tüm ihtiyaçlarına tek noktada çözüm sunma vizyonumuzu destekleyen önemli bir gelişme olacak.” şeklinde konuştu.