34,9194
36,7004
2.974,72
Tükenmişlik sendromunun belirtileri ortasında daima yorgunluk, işe karşı ilginin azalması, değersizlik hissi, duygusal kopukluk, daima tansiyon ve huzursuzluk yer alabilir. Bu belirtilerden bir yahut birkaçını yaşayan bir kişi arama motorlarında Tükenmişlik Sendromu nedir, nasıl anlaşılır? sorusunun karşılığını merak ediyor. İşte ayrıntılar…
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?
Tükenmişlik sendromu, ekseriyetle iş hayatında sıkça karşılaşılan bir durumdur ve uzun vadeli gerilim, ağır iş temposu, duygusal ve zihinsel tükenme sonucunda ortaya çıkar. Bu sendrom, kişinin iş yerinde verimliliğini azaltır, duygusal olarak yorgun hissetmesine ve işe olan bağlılığını kaybetmesine neden olabilir.
Tükenmişlik sendromunun belirtileri ortasında daima yorgunluk, işe karşı ilginin azalması, değersizlik hissi, duygusal kopukluk, daima tansiyon ve huzursuzluk yer alabilir. Bu belirtiler, iş ve şahsî hayat ortasındaki dengeyi sağlamakta zahmet çeken bireylerde daha sık görülür.
Tükenmişlik sendromunun tesirleri yalnızca iş ömrünü değil, genel ömür kalitesini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bu durumla başa çıkmak ve tedbir almak kıymetlidir. Bunun için gerilim idaresi teknikleri, iş ve özel hayat istikrarını kurma, dayanak almak üzere metotlar tesirli olabilir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NASIL ANLAŞILIR?
Tükenmişlik sendromunun tanısı konulabilmesi için hastanın ayrıntılı bir biçimde hikayesinin dinlenmesi gerekir. Psikiyatr ve psikologlar tarafından yapılacak olan görüşme ve muayeneler sonucunda semptomların olduğundan şüphelenildiği durumlarda tükenmişlik sendromu testi olarak da bilinen Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) uygulanır.
Başarısızlık, duygusal tükenmişlik hissi, etrafa karşı duyarsızlaşma üzere hususların test edilmesini ve ölçülmesini sağlayan bu envanter, karşılıkların puanlandırılması ile makul bir skor elde edilir. Elde edilen skor sayesinde şahısta tükenmişlik sendromu olup olmadığı, varsa da hangi seviyede olduğu anlaşılır. Bu nedenle ruhsal muayenenin ayrıntılı bir formda yapılması gerekir. Tedavinin yanlışsız yapılması ve emeline ulaşabilmesi için hastaların kendilerine yönlendirilen soruları tam ve eksiksiz bir biçimde hakikat cevaplandırması gerekir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU TEDAVİSİ
Tükenmişlik sendromu, bireyin hayatını alt üst etse de bu hastalığın makul bir tedavisi bulunuyor. Ancak pek çok insan yaşadığı bu hisleri ciddiye alarak bir sıhhat kuruluşuna başvurmaktan kaçınıyor. Tedavi süreci bireyden şahsa nazaran değişiyor. Sendromun ilerlemişlik seviyesine nazaran tedavinin metodu değişir.
Semptomlar çok şiddetli değilse kişinin kendi alacağı tedbirler, iş hayatında ve toplumsal hayatında yapacağı düzenlemeler ile büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir. Lakin bunun sağlanabilmesi için kişinin ruh sıhhatine ait tüm muayenelerin dikkatli bir biçimde yapılmış olması gerekir. Sendromun çok halde şiddetlenmiş olduğu bireylerde, kişinin iş ya da toplumsal hayatına devam edememesi ve çok etkilenmesi durumunda ise, doktor tarafından ilaç tedavisi önerilebilir.
Kişinin, iş hayatında aklında büyüttüğü şeyleri, mesai dışında kendi içinde halletmeye çalışması gerekir. Tükenmişlik sendromunun tedavisinde, nizamlı bir uyku sistemi ve istikrarlı beslenmek çok kıymetlidir. Birebir vakitte kâfi ölçüde dinlenmek, spor yapmak ve size memnunluk verecek şeylerle başınızı meşgul etmek tedavinin muvaffakiyete ulaşmasına yardımcı olur.