34,9194
36,7004
2.974,72
Suriye’de Esad rejimini devirerek Şam’ı ele geçiren Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki koalisyon, örgüt lideri Ahmet Şaraa, bilinen adıyla Muhammed El Colani’nin altında toplanarak geçici bir hükümet kurdu.
Türkiye dahil birçok batılı ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilen HTŞ’nin yönettiği Şam’da, Türkiye ve Katar Büyükelçilikler açarken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken terörist olarak kabul ettiği grupla resmi temaslara başladıklarını duyurdu.
HTŞ, her geçen gün terörist grup olmaktan çıkarak dünya devletleri tarafından meşru bir hükümet olarak kabul edilir oldu.
ABD KONUŞMALARA BAŞLADI
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin, Esad’ın devrilmesinden sonra Suriye’de yeni bir hükümet kurmak için HTŞ ile doğrudan temas kurduğunu açıkladı.
HTŞ’yi bir terör örgütü olarak tanıyan ABD, ilk kez grupla resmi temaslarda bulunduklarını kamuoyuna açıkladı. Türkiye ve Katar da Şam’daki konsolosluklarını yeniden açtıklarını duyurmuştu.
Blinken, görüşmelerin öncelikle 12 yıldır Suriye’de kayıp olan Amerikalı gazeteci Austin Tice’ı aramaya devam ettiklerini söyledi.
Cumartesi günü Akabe’de Ürdün, Mısır, Lübnan, Irak ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla ortak bir toplantı yapan Blinken, gelecekteki Suriye hükümetini tanıma konusunda ortak ilkeler üzerinde uzlaşmaya vardıklarını belirtti.
Blinken, düzenlediği basın toplantısında, “Geçiş süreci Suriyelilerin liderliğinde olmalı ve kapsayıcı bir hükümet oluşturulmalıdır” dedi. Ayrıca azınlıkların ve kadınların haklarının korunması gerektiğinin altını çizdi.
Blinken, Suriye’nin terörist gruplar veya diğer tehdit unsurları için bir üs olarak kullanılmaması gerektiğini ve kimyasal silah stoklarının güvence altına alınıp imha edilmesi gerektiğini söyledi.
Blinken “Suriye halkına mesajımız şudur: Başarılı olmanızı istiyoruz ve bunu başarmanıza yardımcı olmaya hazırız” dedi.
Blinken ayrıca insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşması gerektiğini ve devlet kurumlarının temel hizmetleri sağlaması gerektiğini ifade etti.
İNGİLTERE TEMKİNLİ
Suudi Arabistan’a yaptığı bir ziyaret sırasında konuşan İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise temkinli açıklamalar yaptı: “Hepimiz, tarihin başka dönemlerinde bir dönüm noktası olduğunu düşündüğümüz anları ve bu anların dünyayı nasıl kötü bir geleceğe götürebileceğini gördük. Bu anın farklı olduğundan emin olmalıyız” diye konuştu.
Bu esnada Hükümetlerarası İlişkiler Bakanı Pat McFadden, İngiltere’nin HTŞ’yi terör listesinden çıkarmayı düşünebileceğini belirtti.
Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkenin HTŞ’yi gelecek eylemleriyle yargılayacağını söyledi ve Londra’nın “onların kontrol ettikleri bölgelerdeki tüm sivillere nasıl davrandıklarını yakından izleyeceğini” sözlerine ekledi.
İngiltere’de 2000 yılında imzalanan Terörizm Yasası, terörist olarak tasvir edilen herhangi bir grupla her türlü iletişimi yasaklıyor.
TÜRKİYE VE KATAR DESTEKLİYOR
Türkiye ve Katar, daha şimdiden Yeni Suriye hükümetini desteklemeye başladı. İki ülke, Şam’daki büyükelçiliklerini Esad’ın devrilmesinden sonra yeniden açtı.
Bu esnada, Milli İstihbarat Teşkilatı başkanı İbrahim Kalın Şam’ı ziyaret etti, Emevi Camii’de namaz kıldı. Kalın’ı Emevi Camii’ne götüren aracın sürücüsü ise, HTŞ lideri Şaraa’nın kendisiydi.
Katarlı diplomatlar ise 5 gün önce HTŞ ile resmi görüşmelere başladı. Şam’a doğru başlatılan taarruz sırasında da yakın takipte olduklarını belirten Körfez ülkesi, HTŞ ile resmi ilişkiler kuran ilk ülkelerdendi.
RUSYA ÜSLERİ SAVUNURKEN, UKRAYNA GIDAYI DÜŞÜNDÜ
Bogdanov, “Askeri üsler Suriye topraklarında, aynı yerlerinde duruyor,” dedi. Rusların bu üslerden çekildiği görüntüler paylaşılmış, fakat halen tam çekilmenin başlamadığı belirtilmişti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise hükümetine, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından Suriye’ye uluslararası örgütler ve ortaklarla birlikte gıda yardımı sağlamak için mekanizmalar oluşturma talimatı verdiğini söyledi.
Zelenski, “Ukrayna’dan Tahıl” insani yardım programı aracılığıyla Suriye’de bir gıda krizinin önlenmesine yardımcı olmaya hazır olduklarını belirtti.
Suriye, Esad döneminde gıda ithalatını büyük ölçüde Rusya’dan yapıyordu, ancak Rus buğday sevkiyatları, durdurulmuştu.