34,3248
36,2136
2.834,80
Hindistan’ın en ünlü tarihi eseri Tac Mahal’i zehir bulutu kapladı. Hindistan’da artan hava kirliliği, uçuşların ertelenmesine oldu, görüş mesafesini neredeyse sıfıra indirdi.
Televizyon görüntülerinde, Altın Tapınak’ta ibadet edenlerin yoğun kirlilik bulutu içinde olduğu, Tac Mahal’in ise sis içinde kaldığı kameralara yansıdı
Komşu Pakistan’da Lahor, dünyanın en kirli şehri olarak listelendi. Şehir, Hindistan’ın Pencap ve Haryana eyaletlerinde yasadışı olarak yakılan anızların etkisiyle daha da kötüleşen ‘kış sisiyle’ karşı karşıya kaldı.
Delhi’deki uçuşlarda düşük görüş mesafesi nedeniyle kalkışların yüzde 88’i, inişlerin ise yüzde 54’ü gecikti.
HASTANELER DOLDU TAŞTI
Yüksek hava kirliliği seviyeleri, nem, düşük rüzgar ve soğuk hava sıcaklıklarının birleşmesiyle oluşan zehirli sis, Delhi’nin uluslararası havaalanında görüş mesafesini 300 metreye düşürdü ve Çarşamba günü uçuşların rötar yapmasına yol açtı. Bölgedeki hastaneler, özellikle çocuklarda alerji, öksürük ve astım gibi belirtilerle başvuran hasta sayısında artış bildirdi.
Delhi’nin kirlilik seviyesi, hava kalitesi endeksinde 430 puanla ikinci gün de “çok sağlıksız” kategoride kaldı. Hava durumu tahminleri, kirliliğin Cuma günü “sağlıksız” seviyesine düşmeden önce “çok sağlıksız” olarak devam edeceğini öngörüyor.
Kuzey Hindistan’da tarlaların temizlenmesi için yapılan yangınlar bu hafta arttı. Öte yandan Lahor, dünya çapında en kirli havaya sahip şehir olarak yerini korudu.
Pakistanlı yetkililer de tehlikeli hava koşullarıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Lahor’da okullar tatil edildi, hayvanat bahçesi, parklar ve pazarlar gibi kamusal alanlar kapatıldı.