34,9612
36,7103
2.994,65
Fransa’ya ait olan Hint Okyanusu’ndaki Mayotte bölgesi, son 90 yılın en yıkıcı fırtınası olan Çido fırtınasıyla yüzleşti. Saatte 200 kilometreyi aşan rüzgar hızı, bölgedeki mahalleleri yıktı, evleri olduğu gibi uçurdu.
Yetkililer, kasırgada yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor. Mayotte Hastanesi, en az 11 kişinin öldüğünü ve 250 kişinin yaralandığını aktardı. Fırtınadan etkilenen hastane de su baskınlarından dolayı kullanılamaz hale geldi.
Bölge valisi François-Xavier Bieuville, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini belirtti. Bieuville, yerel basına yaptığı açıklamada, “Ölü sayısının yüzleri, belki binleri hatta birkaç bini bulacağından eminim,” dedi.
Çido fırtınası, Atlantik’teki Kategori 3 kasırgalara eşdeğer bir fırtına olarak Mayotte bölgesini vurdu. Ancak ABD askeri hava durumu servisine göre, fırtınanın lokalize yapısı ve daha yoğun yüzey rüzgarları nedeniyle muhtemelen Kategori 4 gücündeydi.
Küçük-Terre adasında yer alan Pamandzi mahallesinde, fırtınanın göz duvarında saatte 225 kilometre hıza ulaşan rüzgarlar kaydedildi. Bu fırtına, Fransız özerk bölgesinin yaşadığı en büyük fırtına olarak kaydedildi.
HALKIN YÜZDE 77’Sİ YOKSUL
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından Mayotte’deki durumu yakından takip ettiğini duyurdu. Mayotte, Avrupa Birliği’nin en yoksul bölgesi olarak biliniyor ve halkının yüzde 77’si ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Vali Bieuville, “Adamız, 1934’ten bu yana gördüğümüz en şiddetli ve yıkıcı fırtına sebebiyle derin yaralar aldı. Birçoğumuz her şeyimizi kaybettik,” açıklamasını yaptı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin Mayotte halkının yanında olduğunu ve önümüzdeki günlerde yardım sağlamaya hazır olduklarını belirtti.
Bölgede telefon ve internet ağları hala kesik durumda. Fransız İçişleri Bakanı Bruno Retailleau’nun, hasarı değerlendirmek ve destek sağlamak için Mayotte adasını Pazartesi günü ziyaret etmesi bekleniyor.
İKLİM KRİZİ YIKTI, HÜKÜMET KRİZİ ZORLAYACAK
Siklon Chido, Mozambik kıyılarına da ulaştı ve bölgede güçlü rüzgarlarla birlikte yoğun yağışlara neden oldu. İklim bilimciler, fırtınaların yoğunluğunun ve hızının artmasının iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu vurguluyor.
Araştırmalar, iklim değişikliğinin kasırgaların maksimum rüzgar hızlarını artırdığını ve daha hızlı rüzgarlara neden olduğunu gösteriyor.
Mayotte halkı, kasırganın yaralarını sarmak için yardıma ihtiyaç duyarken, bölgenin ekonomik zorlukları bu felaketten sonra daha da derinleşebilir. Mayotte adasının yaşadığı felaket, Fransa’daki hükümet krizin derinleştiği bir döneme denk geldi.