34,4870
36,2144
2.961,74
Bir süredir kamuoyunun gündeminde olan sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinde sona gelindi. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinin bugün TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.
AKP’nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı. AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkanvekillerini ziyaret ederek, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi hakkında bilgi verdi.
AKP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, sokak hayvanlarına ilişkin bir süredir üzerinde çalıştığı raporu önce TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci’ye, ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’e ve son olarak da bu hafta yapılan MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmuştu.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.
AKP’li Güler’den açıklama
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, CNN TÜRK’te yaptığı açıklamada “Hem toplumsal manada, hem de toplum sağlığı açısından bir sorun olduğunu görüyoruz burada. Bunu ortadan kaldırma adına 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ve 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kapsamı içerisinden ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Güler’in ifadeleri şu şekilde:
”Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesimi ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile beraber sahiplendirme, yani hayvansever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor.”
“Yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir” metoduna geçilecek
Teklife dair bilgi notunda “yakala-kısırlaştır-sal” metodundan vazgeçileceği ifade edilen bilgi notunda “yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir” modeline geçileceği kaydedildi.
Bilgi notunda teklifin yasalaşması halinde işletilecek süreç şöyle anlatıldı: “Öncelikle saldırgan, çeteleşmiş, bulaşıcı veya tedavi edilemeyecek hastalığı olanlar olmak üzere sahipsiz hayvanlar tedricen toplanarak bakımevlerine götürülecek. Bakımevi olmayan veya kapasitesi yetersiz olan yerlerde bakımevleri tesis edilecek.
Saldırgan ve hasta köpekler uyutulacak/öldürülecek
Saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan köpeklere ötanazi uygulanacağı ifade edilen bilgi notunda sahiplendirme kampanyaları yürütüleceği, sahiplendirilen hayvanların kısırlaştırılarak, aşılanarak ve çiplenerek teslim edileceği belirtildi.
Tüm bu süreçlerin ardından köpek popülasyonunun artışının durdurulamaması, kuduz gibi bulaşıcı hastalıkların artma riskinin oluşması ve “sürüleşme-çeteleşme” davranışlarının görülmeye devam edilmesi halinde yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlara ötanazi yapabileceği aktarıldı.
İmzaya açılan ve bugün Meclis Başkanlığı’na sunulması beklenen teklifte yer alan düzenlemeler özetle şöyle:
– Kuduz tehlikesi olan, hastalıklı, saldırgan, vahşi, başıboş köpekler, belediyelerin kuracağı barınaklara alınacak.
– Hangi hayvanların uyutulacağına belediyelerin bünyesinde kurulacak Veteriner Hekimler Kurulu karar verecek.
– Uyutulması gerekmeyen sahipsiz köpekler, sokaklardan toplandıktan sonra kısırlaştırılacak ve barınaklarda takip edilecek.
– Yeterli barınakları oluşturmak ve sahipsiz köpekleri sokaklardan toplamak için belediyelere iki yıllık süre verilecek.
– Sokak hayvanlarını toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları da artırılacak.
– Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak.
– Evcil hayvanını sokağa atana, yasaklı ırk üretimini yapana hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek.