34,7212
36,5205
2.960,59
Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ün dün geceki beklenmedik sıkıyönetim ilanı ve bunun parlamentoda kaldırılmasının yankıları sürerken, ülkede tansiyon bir an olsun düşmüyor.
BAŞKANIN AZLEDİLMESİ İÇİN ÖNERGE VERECEKLER
Dün ülkede beklenmedik şekilde sıkıyönetim ilan eden Yoon’a, muhalefet partilerinden karşı hamle geldi. Ülkedeki muhalefet partileri, Yoon’un görevden azli için bugün meclise önerge sunacaklarını duyurdu. Önergenin hafta içinde oylanması bekleniyor. Muhalefetteki Demokratik Parti (DP), Başkan Yoon’un istifasını talep etmişti.
İSTİFALAR ART ARDA GELDİ
Başkan Yoon’a istifa çağrıları yapılırken ilk darbe ise üst düzey yardımcılarından geldi. Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ndeki tüm üst düzey yardımcılar, kıdemli sekreter seviyesinde veya üstünde olanlar da dahil olmak üzere, bu sabah istifalarını başkana sundu.
SOKAKLAR YANGIN YERİ
Art arda gelen istifaların ülkede deprem etkisi yaratırken yaşananlara tepki gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşu da soluğu sokaklarda aldı. Başkent Seul’deki Gwanghwamun Meydanı’nda bir araya gelen Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Katılımcı Demokrasi için Halkın Birliği ve diğer STK üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında, Devlet Başkanı’nın sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı ve geçersiz olduğunu vurguladı. Yaklaşık 400 gösterici, Yoon’un azledilmesini istedi.
Bir STK yetkilisi, Yoon’un Ulusal Meclisi zorlamak için orduyu harekete geçirdiğini, milletvekillerinin girişini ve parlamentonun işleyişini engellemeye çalıştığını, yayın yasağı getirdiğini ve siyasi aktiviteleri yasakladığını, insanların en temel haklarını ihlal ettiğini ve sıkıyönetim ilan ederek Anayasa’ya aykırı davrandığını belirtti.
Bu arada, Ulusal Meclis yerleşkesi yakınlarında, başka bir grup düzenlediği basın toplantısında, Yoon’un derhal azledilerek tutuklanmasını talep etti. Grup, Ulusal Meclis’te Yoon’un azline yönelik bir önerge kabul edilene kadar oturma eylemi düzenleyeceğini ifade etti. Ayrıca, ülke genelinde birçok kentte meydanlarda, mumlarla nöbet tutuldu. Yerel basın, STK’lerin gün içinde çok sayıda protesto düzenleyeceğini aktardı.
BAŞBAKAN HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİNİ AÇIKLADI
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, tüm kabine üyelerinin istifa edeceğinde dair çıkan haberlerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, insanların kaygılarını anladığını dile getirdi. Kabine üyelerinden halkın güvenliğini sağlama ve günlük hayatın etkilenmemesi için sorumluluklarını yerine getirerek çalışmalarını isteyen Han, son ana kadar, halka hizmet etmeyi sürdüreceğini kaydetti.
Öte yandan Ulusal Meclis Genel Sekreteri, Kim Min-ki, düzenlediği basın toplantısında Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından parlamentoya 280 askerin girdiğini anımsattı. Kim, bugünden itibaren milletvekillerinin güvenliği ve Ulusal Meclis’in işlevini yerine getirebilmesi için savunma yetkilileri ve polislerin Ulusal Meclise girişinin yasaklanacağını ifade etti.