34,5328
35,9929
3.009,10
ŞEVVAL AYI NE VAKİT BİTİYOR 2024? | Diyanet’in dini günler takvimi üzerinden takip edilen Şevval ayı için araştırmalar devam ediyor. Hicri takvime nazaran yılın 10. ayı olan Şevval ayında tutulan 6 gün oruçları ile ibadetlerini tamamlamak isteyen vatandaşlar arama motorlarında ‘Şevval ayı ne vakit bitiyor 2024? 6 oruçlar ne vakit tutulur?’ sorgulamaları yapıyor. Şevval ayı hakkında merak edilenler haberimizde…
6 ORUÇLAR NE VAKİT TUTULUR?
Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu meblağ ve ona Şevval ayından altı gün ek ederse, güya yılın bütününde oruç tutmuş üzere olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği üzere orta verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/435).
ŞEVVAL AYI NE VAKİT BİTİYOR 2024?
Diyanet dini günler takvimine nazaran Şevval ayı bitiş tarihi 8 Mayıs olacak. 10 Nisan-8 Mayıs tarihleri ortasında idrak edilen ay içerisinde 6 oruçlar tutuluyor.
ŞEVVAL ORUCUNUN FAZİLETİ NEDİR DİYANET?
Diyanet’in resmi internet sitesinde, Şevval ayı orucu ile iligili şu bilgilere yer verilmiştir:
“Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu meblağ ve ona Şevval ayından altı gün ek ederse, güya yılın bütününde oruç tutmuş üzere olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği üzere orta verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/435).
Şevval ayında beyhude olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıyeten kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de beyhude yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur.”