34,3337
36,3196
2.863,91
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, FDP’nin koalisyon hükümetinden ayrılmasıyla dağılan SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan hükümeti bir arada tutmak için sonuna kadar çaba gösterdiğini belirtti.
Scholz, FDP’nin ayrılmasının ardından koalisyonun dağılmasında kasıtlı bir rol oynamadığına dikkat çekerek, Üç partili yapıyı bir arada tutmak için sonuna kadar mücadele ettim ancak bu mümkün olmadı. İşbirliği ve uzlaşma sağlamak için tekrarlanan çabalarım olmasaydı, hükümet bu kadar uzun süre dayanamazdı. Hatta kurulamazdı bile” dedi.
Scholz, FDP’nin ayrılığı sonrası, mecliste güven oylamasına gidileceğini açıkladı ve bu oylamanın Aralık ayında yapılabileceğini belirtti. Başbakan, güven oylamasının Noel öncesine çekilebileceğini ifade etti.
GÜVEN OYU NASIL OLACAK?
Almanya’da başbakanın güvenoyu istemesi ve Federal Meclis’i feshetme süreci Anayasa’nın 68’inci maddesi uyarınca düzenleniyor. Bu maddeye göre başbakanın güvenoyu talebi sonrasında 48 saat içinde Federal Meclis’te oylama yapılması gerekiyor. Eğer güven oyu alamazsa, Cumhurbaşkanı meclisi feshetme yetkisine sahip.
Scholz, güven oylaması sonucunda destek alamazsa Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e başvurarak erken seçime gitme çağrısında bulunacak. Bu durumda Almanya’da 60 gün içinde seçim yapılması gündeme gelecek. Ancak güven oylamasını kazanması halinde Scholz, 28 Eylül’de yapılacak genel seçimlere kadar görevini sürdürebilecek.
Meclis Scholz’a güvenoyu vermezse ve başka bir milletvekili başbakan olarak seçilirse, cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi sona erecek. Bu süreç, ülkenin siyasi istikrarını koruma adına kritik önem taşıyor.
En son 2005 yılında dönemin Başbakanı Gerhard Schröder, erken seçimlerin önünü açmak için güvenoyu istemiş, çoğunluğu alamayınca Almanya erken seçime gitmişti.