35,1620
36,6101
2.961,12
ALİ CAN POLAT
Mobilya Sanayicileri Federasyonu (MOSFED) 10’uncu yılını dün düzenledikleri gala yemeğiyle kutladı.
Burada sanayicilere bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin hâlâ bıçak sırtı bir dönemde olduğunu belirtti. Kara, “Böyle dönemlerde nefesimizi tutmalıyız, stokları azaltıp biraz küçülmeniz gerekiyor. Kâr marjlarınız çok düşecek. Politikalar hâlâ bıçak sırtında gidiyor. Rahatlayacağımız bir dönem beklemeyin” dedi. Geçtiğimiz yıl sanayiciler arasında popüler olan döviz cinsinden kredilere de değinen Kara, şunları söyledi: “Geçen sene olsa dövizle kredi kullanabilirsiniz derdim ama şu an onun avantajı da kaybolmaya başladı. Artık kur riski konusunda dikkatli olmalısınız. Yıllık planlar yapmayın, planlarınızı 3 ayda bir yenileyin.”
Sunumun ardından SÖZCÜ’ye konuşan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise, sanayicinin daha fazla küçülecek alanının kalmadığını belirtti. Güleç, “Mobilyada dünyanın 7’nci büyük ihracatçısıyız. Ama son 2 yılda enflasyon-kur dengesi bizi duraklama dönemine soktu. 2024’te çok küçüldük, bundan daha fazla küçülme şansımız yok. Bu sebeple 2025’in ikinci yarısından itibaren canlanma beklentimiz var. İç pazarda ise, enflasyonla mücadele için pazarı soğutucu tedbirler var. Kredi kartıyla satışın önü açılırsa satışlarımız çok daha fazla canlanır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hakan Kara
Çok dikkatli olmalıyız
TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Fikret Kileci ise, “Biz hâlâ deprem öncesi rakamları yakalayamadık. Bu yılın o rakamları yeniden yakalama ve düzlüğe çıkma yılı olmasını istiyoruz. Ama 2025’in kolay bir yıl olmadığını da biliyoruz. Çok dikkatli olmamız lazım” dedi.
Suriyelilerin dönüşü üretimi etkilemez
Faizleri yorumlayan Fikret Kileci, “Mucizevi bir program yok. Bilimsel kurallar uygulanıyor. O kurallar çerçevesinde inmesi gerektiğinde inmelidir. Yoksa ödenen onca bedel boşa gider” dedi. Suriyelilerin dönüşüyle sanayicinin zorlanacağı iddialarını da değerlendiren Kileci şunları söyledi: “Suriyelilerin en çok yaşadığı yer Gaziantep. Orada da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 300 bin çalışanın yalnızca yüzde 2-3’ü Suriyeli. Yani dönmeleri sanayiciyi etkilemez.”