35,2471
36,6621
2.979,46
Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre, bir yazarın ölümünün üzerinden 70 yıl geçmesinin ardından eserlerinin telif hakkı sona eriyor.
Bu çerçevede, tartışmalı 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun hükümleri gereği, ünlü edebiyatçı Sait Faik Abasıyanık’ın eserleri 1 Ocak 2025 itibarıyla telifsiz hale gelecek. Böylece Abasıyanık’ın eserleri, herhangi bir telif ücreti ödenmeden yayınevleri tarafından basılabilecek.
Türkiye Gazetesi’nden Murat Öztekin’in haberine göre; birçok büyük yayınevi Sait Faik Abasıyanık’ın eserlerini yayımlamak için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu durumun yayıncılık sektöründe bir “Sait Faik patlaması” yaratacağı öngörülüyor. Usta edebiyatçının hikâyeleri, sinema ve tiyatro projelerine de kolaylıkla uyarlanabilir olması nedeniyle yaratıcı sektörlerde de geniş bir ilgi görebilir.
DARÜŞŞAFAKA’NIN TELİF GELİRLERİ SONA ERİYOR
Evladı olmayan Sait Faik, eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlamıştı. Uzun yıllardır yazarın kitapları, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanıyor ve elde edilen gelir cemiyete aktarılıyordu. Ancak 2025 itibarıyla bu önemli gelir kaynağı sona erecek.
CEMİYETTEN AÇIKLAMA GELDİ
Darüşşafaka Cemiyeti’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Darüşşafaka’da yetişen her öğrencinin eğitiminde Sait Faik’in kitaplarından elde edilen telif gelirinin katkısı büyüktür. 2025 yılı itibarıyla bu gelir sona eriyor. Ancak, Darüşşafaka’nın bağışçılara olan vefa duygusunun bir simgesi olarak gördüğümüz Burgazada’daki Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Ayrıca Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı da sürdürerek edebiyat dünyasına katkıda bulunmayı sürdüreceğiz.”
5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uzun yıllardır eleştirilere konu oluyor. Kanunun, yazarların mirasçılarının haklarını koruyamaması ve eserlerin niteliksiz basımlara maruz kalmasına yol açabileceği gerekçesiyle bazı hukukçular tarafından sorgulanıyor. Eleştiriler arasında, eserlerin telif haklarının da miras kalan bir mülk gibi değerlendirilmesi gerektiği yönündeki görüşler dikkat çekiyor.
BAŞKA YAZARLARIN ESERLERİ DE TELİFSİZ OLACAK
2025 yılında sadece Sait Faik Abasıyanık’ın değil, Azmiye Hami Güven ve İsmail Habip Sevük gibi Türk edebiyatçılarının da eserleri telifsiz hale gelecek. Dünya genelinde ise James Hilton ve Stig Dagerman gibi isimlerin telif hakları sona erecek.