35,3569
36,4659
3.000,38
Regaip Kandili ibadetleri | Şükür, dua, tövbe, yardımlaşma ve dayanışma ile Allah’ın isteğini kazanmak için bir fırsatı temsil eden Regaip Kandili, 2025 yılında 2 Ocak Perşembe günü eda ediliyor. ‘Arzu etmek, özlemek, talep etmek’ manasına gelen Regaip’te, Allah’ın kullarına rahmet, rahmet ve mağfiretini bol bol ihsan ettiğine inanılır. İşte Regaip Kandili ibadetleri…
REGAİP KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?
🤲Kur’ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun yerlerde Kur’ân ziyafetleri verilmeli
🤲Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
🤲Kaza, beyhude namazlar kılınmalı; varsa o geceye ilişkin nakledilen namazlar, onlar da ayrıyeten kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
🤲Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir?” üzere hususlar başta olmak üzere, hayatî sıkıntılarda derin niyetlere girmeli.
🤲Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
🤲Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede (günahları terk etme) bulunulmalı.
🤲Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
🤲Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden istekleri alınmalı.
🤲Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
🤲Kişi, kendine ve öteki Mü’min kardeşlerine, hatta isim zikrederek dualar etmeli.
🤲Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.
🤲Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip; sevgi, şefkat, hürmet, ikram ve sadakalarla memnun edilmeli.
🤲O gece ile ilgili ayetler, hadisler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden yahut cemaaten okunmalı.
🤲Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilahi ve ezgilerle gönüllerde farklı bir dalgalanma oluşturmalı.
🤲Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve mescitlerde kılınmalı.
🤲Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevi iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
🤲Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ilişkin sadakati yerine getirilmeli.
🤲Hayattaki manevi büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve başka yakınlarımızın kandilleri şahsen giderek yahut telefon, faks veyahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
🤲Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
REGAİP KANDİLİ’NDE KILINACAK NAMAZLAR
Regaip Kandili’nde teheccüd namazı kılınması gerektiği söylenir. Yatsı namazından sonra, daha uyumadan yahut bir ölçü uyuduktan sonra, kılınacak beyhude namaza “gece namazı” denir. Bir ölçü uyuduktan sonra kalkılıp kılınırsa “Teheccüd” ismini alır. Teheccüd namazı iki rekattan oniki rekata kadardır. İki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir. (Muhammed Bin Abdullah Hanî, Âdâb, s. 264)
Diyanet, Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler hakkında şu sözleri kullanmıştır:
“Hz. Peygamber (s.a.s.), birtakım mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Fakat bu gün ve gecelere ilişkin özel bir namaz yahut ibadet halinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Münasebetiyle müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; yanılgı ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza yahut beyhude namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden sonraki günde oruç tutmak müstehaptır. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.”
TEHECCÜD NAMAZI NASIL KILINIR?
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir ortasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek’at namaz kılarlarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile bayanlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî’u ebvâbi’l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu’, 18 [1309]). Öbür bir hadiste de; “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]) buyrulmuş olması, gece kılınan beyhude namazların gündüz kılınanlardan faziletli olduğuna işaret etmektedir. Bunun üzere kelamlı teşvikleri yanında fiilen de Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu namazı devamlı kılmaya çalışması, teheccüd namazının bizim için sünnet olduğunu göstermektedir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/24-25). Birtakım rivâyetlerde, Hz. Peygamber’in (s.a.s.), yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyuduğu, gece yarısından sonra uyanıp bir süre gece namazı kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra da sabah namazı vakti girince sabah namazını kıldığı belirtilmektedir (Buhârî, el-‘Amelu fi’s-salât, 1 [1198]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 182 [763]).
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah isteği için teheccüd namazı kılmaya” halinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rek’at ortasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rek’atta bir selâm vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rek’atta da selâm verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/25-26). İki rek’attan fazla kılındığında ortada konuşma, yeme içme üzere namaza muhalif davranışlarda bulunulmamışsa, tekrar niyet etmek gerekmez. Dört rek’at olarak kılındığında, ikinci rek’at sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rek’at için ayağa kalkıldığında evvel “Sübhâneke” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fâtiha mühleti okunur.
REGAİP KANDİLİ’NDE ÇEKİLECEK ZİKİR VE TESBİHLER
📌Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma vakitleridir. Ayet-i kerîmede buyrulur:
“(Ey Rasûlüm!) De ki: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye paha versin?..” (el-Furkân, 77)
📌Yine rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır. Gerçekten hadis-i şerifte duânın kabul olmasının iki kaidesinden birinin hamd oburunun de salavat olduğu bildirilmiştir.
📌Bir keresinde Rasûl-i Ekrem Efendimiz, sahâbîlerden birinin Allâh’a hamd ve Rasûlü’ne salevât getirerek duâya başladığını gördüğünde, onu takdîr ederek: “Ey namaz kılan zât! Duâ et, (duâna hamdele ve salvele ile başladığın müddetçe) duân kabûl olunur.” buyurmuştur.
Okunuşu: “Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.”
Meali: “Allah’ım, ümmî nebî Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eyle!” duâsı okunacakdır.
Sonra secde edilip secdede yetmiş kere
Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”
Meali: “Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve büyüktür.”
Okunuşu: “Rabbigfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram.”
Meali: “Rabbim, beni mağfiret et, bana rahmet et, bildiğin bütün kusurlarımdan geç, onları bağışla, elbet Sen en şanlı ve en kerîmsin.”
duâsı okunacak.
Tekrar secde edip yeniden yetmiş kere
Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”
Meali: “Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve büyüktür.”
duâsı okunacak. Ve sonra secdede iken dünyevî ve uhrevî ne haceti varsa Hak –celle ve alâ– Hazretleri’nden niyaz edilecektir. Sonra kişi secdeden başını kaldırıp namaz ve duâsı tamam olmuş olur.
1. BİSMİLLAHİ SUBHANALLAHİ VE BİHAMDİHİ
Ebu’d-Derdâ radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine nazaran, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Sizin biriniz her gün sabahladığında Allah için bin hasene (sevap) işlemeyi terketmesin, her kim sabahladığında yüz kez: ‘Bismillahi sübhanallahi ve bihamdihi (Allah’ın ismiyle başlayıp, Allah’ı tesbih ederim ve ona hamd ederim.)’ derse, bu bin hasenedir ki, inşaAllah o gün o kadar (bin tane) günah işleyemez. Bundan diğer işlediği hayırlar da bol bol kendisine kalır.”
2. LA İLAHE İLLALLAHU VAHDEHU LAŞERîKE LEH, LEHU’L MÜLKÜ VE LEHU’L HAMDÜ VE HÜVE ALA KÜLLİ ŞEY’İN KADîR
Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
“Kim, ‘Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu’l mülkü ve lehu’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.’ duasını bir günde yüz kez söylerse, kendisine on köle âzad etmiş üzere sevab verilir, ayrıyeten lehine yüz sevab yazılır ve yüz günahı da silinir. Bu, ayrıyeten üç gün akşama kadar onu şeytana karşı koruma eder. Bundan daha fazlasını okumayan hiçbir kimse, o adamınkinden daha efdal bir amel de getiremez. Kim de bir günde yüz kere”Sübhânallahi ve bihamdihi” derse kusurları dökülür, hatta denizin köpüğü kadar (çok) olsa bile.”
3. LA İLAHE İLLALLAH
Ebu’d-Derda radıyallahu anh’tan rivayetle Rasulullah Sallallahu Teala Aleyhi ve Sellem Efendimiz Hazretleri şöyle buyurdu: ” Her kim yüz kez ‘Lâ ilâhe illallah’ derse, Allah(u Teala) onun yüzünü kıyamet gününde ayın ondördü üzere parlatır ve onu dediği günde, onun kadar yahut ondan fazla diyenden öteki, ondan daha üstün bir amel hiçbir kimse için yükseltilmez.”