34,5849
36,1780
2.967,82
Mersin’in Tarsus ilçesinde, okuldan çıktıktan sonra evine gitmek için bindiği minibüste öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, ölümünün 9. yılında anılıyor. Özgecan’ı bir an olsun akıllarından çıkarmayan Aslan ailesi, kızlarının acısıyla yaşıyor.
ÖZGECAN ASLAN ANILIYOR
Özgecan Aslan ölümünün 9. yılında mezarı başında anılıyor. Ayrıca başta kadın dernekleri tarafından olmak üzere yurdun birçok noktasında da adına anma törenleri düzenleniyor ve son yıllarda artan kadın cinayetlerine dikkat çekiliyor.
Özgecan Aslan’ın anısına birçok anıt ve park yapıldı. Adına burslar ve ödüller düzenlendi.
Özgecan Aslan’ın hikayesi, kadın cinayetlerine karşı mücadelede bir sembol haline geldi.
ÖZGECAN ASLAN CİNAYETİNDE NELER YAŞANDI?
Özgecan Aslan, 22 Ekim 1995’te Mersin’de doğdu ve 11 Şubat 2015’te vahşice katlediğinde bir üniversite öğrencisiydi. Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan Özgecan, Psikoloji Bölümü’nde 1. sınıf öğrencisi olarak eğitim görüyordu.
Özgecan Aslan, Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015’te Suphi Altındöken tarafından minibüsle kaçırıldıktan sonra cinsel saldırıya uğramış ve ardından öldürülmüştü. Özgecan Aslan’ın katledilmesi Türkiye’deki kadın cinayetleri açısından da dönüm noktası olmuş, birçok ilde kadın cinayetlerini protesto etmek için eylemler yapılmıştı. Sanıklar Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve Fatih Gökçe yargılama sonucunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Cinayetin faili Suphi Altındöken, Adana F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda bir mahkum tarafından 11 Nisan 2016’da öldürülmüştü.
Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesi, Türkiye’de büyük bir tepki dalgasına yol açtı. Cinayet, kadın cinayetlerine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekti. Aslan’ın ölümü ardından “Kadın Cinayetlerine Hayır” platformunun kuruldu ve 6284 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun’da değişiklik yapıldı.