34,9882
36,7512
2.978,34
Fransa, Salı günü bir grup diplomatı Suriye’ye gönderdi. Fransız Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin detaylarını paylaşmazken heyetin kimlerle görüşeceğini açıklamadı.
Fransız diplomatların vardığı gün Alman ve İngiliz diplomatlar da Şam’da HTŞ lideri Ahmet el Şaraa ile görüştü.
Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesi Avrupa’da geniş çapta memnuniyetle karşılandı. Ancak AB ülkeleri, iktidarı ele geçiren HTŞ ile gelecek ilişkilerin nasıl olacağı konusunda emin değil. Zira HTŞ, Türkiye dahil birçok ülkede terör örgütü olarak kabul ediliyor.
Özellikle, AB tarafından terör örgütü olarak kabul edilen İslamcı grup Hayat Tahrir el-Şam gibi örgütlerin varlığı, bu tartışmaların merkezinde yer alıyor.
12 YIL SONRA NORMALLEŞME
Fransa, Esad rejimi ile ilişkilerini 2012’de kesmiş ve o tarihten bu yana ağırlıklı olarak laik muhalefet ile kuzeydoğu Suriye’deki YPG/PKK’ya bağlı SDG’yi desteklemişti.
Fransa, Suriye’de kapsamlı bir siyasi geçişin Birleşmiş Milletler çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini savunuyor. Fransız yetkililer, sürgündeki muhalefetle düzenli temaslar kurarak bu yaklaşımı desteklemişti.
Paris’in Esad ile ilişkileri normalleştirmeye hiçbir zaman yanaşmamış olması, yeni yönetimle olan ilişkilerinde belirleyici olabilir.
AÇILMADI, ANCAK BAYRAK DALGALANDI
Fransız Dışişleri Bakanlığı, Salı günü Suriye’de 12 yıl önce kapanan büyükelçilik binasının üzerine Fransız bayrağının çekildiğini duyurdu.
Bu sembolik hareket, diplomatik bir açılımın işareti olarak yorumlansa da bakanlık, büyükelçiliğin yeniden açılmadığını vurguladı.
Fransa’nın Suriye’ye gönderdiği diplomatik heyet, kısa süreli bir ziyaretin ardından ülkeye dönecek. Fransa, Esad sonrası dönemde atılacak adımların tüm tarafları kapsayan bir siyasi geçişi temel alması gerektiği konusunda ısrarını sürdürüyor.