34,5542
36,3179
2.921,06
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), İsrail gizli servisi Mossad’a yönelik operasyonlarından sonra gündeme gelen casusluk faaliyetlerine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni düzenleme sinyali vermişti. MİT’in yayınladığı videoda, istihbaratın geniş bir hedef kitlesi olduğu belirtilerek, “Tanımadığımız kişilerin yönelttiği irdeleyici, şüpheli ve hassas içerikli sorulara cevap vermeden önce soruyu soranın kim olduğu sorgulanmalıdır. Şüpheli hareketlerle karşılaşılması durumunda ivedilikle emniyet birimlerine haber verilmelidir.” denildi.
Etki ajanlığı da tanıma eklenecek
Yeni Şafak’ın aktardığına göre yasama yılı bitmeden TBMM’ye gelecek olan 9’uncu Yargı Paketi’nde yeni tip casusluk suçları için yeni düzenlemeler yer alacak. İstihbarat mücadelesinde yeni bir boyut olan “etki ajanlığı” Türk Ceza Kanunu’na (TCK) girecek. TCK’da tarif edilen “casusluk”, “ajanlık” tanımına yeni bir kavram olarak etki ajanlığı da eklenecek. Türkiye lehine gibi görünüp ancak aleyhte propaganda yaparak kamuoyu oluşturan etki ajanlarına mercek tutulacak.
Casusluk ve ajanlığa yönelik cezaların artırılması
TCK’da yer alan ajanlık ve casusluk suçlarının dışında, yeni yargı paketinde “sosyal medya aracılığıyla” Türkiye aleyhine propaganda yürüten etki ajanlarına karşı da düzenleme yer alacak. Türkiye aleyhinde kara propaganda yapılmasına alan açanlar “etki ajanı” kapsamına girecek. Ülkenin ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Söz konusu suçların caydırıcılığının olması adına bu kapsama giren suçlar için cezai müeyyideler gelecek.
Casusluk ve ajanlığa yönelik cezaların arttırılması da gündemde. TCK’da “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” başlığıyla yer alan, devletin güvenliğine, iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgeleri yok eden, çalan kişiler 8 yıldan 12 yıla kadar, bu bilgileri savaş zamanında yok edenler müebbet, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri temin edenler ise 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle yargılanıyor. Gizli kalması gereken bilgileri siyasal ya da askeri casusluk maksadıyla açıklayanlara müebbet hapis cezası veriliyor. Bu cezaların yeniden düzenleneceği belirtiliyor.
MİT Videolu uyarı yaptı
MİT’in internet sitesinde yayınlanan videoda, istihbaratın çok geniş bir hedef kitlesi, çok yönlü çalışma kolları ve çok boyutlu hedefleri bulunduğuna işaret edilerek, “İstihbarat çalışmalarında sıklıkla başvurulan casusluk faaliyetinin küresel bir tanımı yoktur.” ifadesi kullanıldı.
Casusluk faaliyetinin “algılama, uygulama ve yargılama” noktasında farklı anlamlara sahip olduğu ve bunun neyin casusluk olarak kabul edildiğine yönelik hukuki farkları ortaya çıkardığı anlatılan videoda, her ülkenin kendi iç hukukunda casusluk faaliyetine yer ayırdığı aktarıldı.
”Bunun bir suç olduğu bilinmelidir”
Videoda ayrıca hasım istihbarat servislerinin organize suç ve terör örgütlerini de casusluk amacıyla kullanabildiği belirtilerek, vatandaşlara şu uyarılarda bulunuldu:
“Bilinçli ya da bilinçsiz şekilde yabancı ülke istihbarat mensuplarına yardımcı olmanın bir suç olduğu bilinmelidir. Tanımadığımız kişilerin yönelttiği irdeleyici, şüpheli ve hassas içerikli sorulara cevap vermeden önce soruyu soranın kim olduğu sorgulanmalıdır. Şüpheli hareketlerle karşılaşılması durumunda ivedilikle emniyet birimlerine haber verilmelidir.
Vatandaşlarımız ‘www.mit.gov.tr’nin ana sayfasında yer alan ‘nasıl yardım edebilirsin’ kısmından, önemli gördüğü, şüphelendiği veya ihbar etmek istediği hususları paylaşabilmektedir. Toplumumuzun yüksek ahlâk değerlerini suistimal ederek ülkemiz aleyhine bilgi toplama arayışına girişen istihbarat uzantılarına imkân tanımamanın bir vatandaşlık görevi olduğu unutulmamalıdır.”