34,5850
36,4085
2.984,71
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, “Az bilinen olaylar” notuyla “Gelin size soruşturması yapılırken, 3 yıl önce İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu ve akıbeti bilinmeyen bir dosyanın hikayesini anlatayım” diyerek AKP döneminde yaşanan milyonluk arsa yolsuzluğunu anlattı.
Ongun “Ocak 2016’da Başakşehir’de 78 bin metrekarelik bir arsa özel bir şirket tarafından 49 milyon liraya satın alınıyor. Ne tesadüf(!) aynı arsa sadece 4 gün sonra arsayı alan şirket tarafından KİPTAŞ’a o günün parası ile 130 milyon liraya satıyor. 4 günde 81 milyon lira kar. O tarihte dolar kuru 3 TL. Karlı satış şirkete 4 günde 27 milyon dolar kazandırıyor. Bugünkü kurla 4 günde 800 milyon lira kadar” dedi.
“MAKETİ İBRETİ ALEM İÇİN SERGİLENİYOR”
KİPTAŞ’ın o dönemde toplam 300 milyon lira harcayarak arsayı alıp projesini hazırladığını anlatan Ongun “Hatta yapılacak projenin maketi hala KİPTAŞ binası girişinde ibreti alem için sergileniyor” dedi.
“İMAMOĞLU GELİNCE ARAZİNİN DEĞERİNİ SIFIRLADILAR”
İBB yönetimine Ekrem İmamoğlu gelince bu kadar para harcanan arsanın İBB Meclisi AK Parti Grubunca “yeşil alana” dönüştürülerek değerinin sıfırlandığını hatırlatan Ongun “Bu kamu zararı ile ilgili olarak İBB soruşturma açtı, dosya hazırladı. İçişleri Bakanlığı müfettişleri soruşturma dosyasını aldı 3 yıldır inceliyor. Akıbeti bilinmiyor. İstanbulluların milyonlarca lirasının böyle heba edildiği çok örnek var. Bu hikayenin özeti de bir şirketin dört günde 27 milyon dolar kar etmesi, KİPTAŞ’ın ise gün sonunda buharlaşan 300 milyon lirası yani 100 milyon doları. İstanbul işte yıllarca bu insafsız israf düzeni ile yönetildi” dedi.
“KASA BOŞALTMA OPERASYONU”
Ongun’un tekrar gündeme taşıdığı arsa alım-satımı İBB Meclisi’nde de gündeme gelmişti. İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, AKP döneminde 2016 yılında Başakşehir’de satın aldığı, sonra yerel seçimlere kısa bir süre kala sattığı arsa dolayısıyla yaklaşık 600-700 milyon liralık bir kamu zararı oluştuğuna dikkat çekmiş ve yapılan işlemlerin tam bir “kasa boşaltma” hareketi olduğunu ifade etmişti. Başakşehir 659 ada 1 parsel ve 660 ada 2 parselin KİPTAŞ tarafından 11 Ocak 2016 tarihinde birbiriyle bağlantılı grup şirketleri olan 3 ayrı firmadan satın alınma sürecine dikkat çeken Balyalı, sonrasında yaşananları şöyle anlatmıştı:
-KİPTAŞ bu arsada ‘Başakşehir Hoşdere’ projesi tasarlıyor. Maketini yaptırıyor. Proje bedeli ve inşaat harçları olarak Başakşehir Belediyesi’ne 17 milyon 500 bin TL ödüyor.
-Arsanın maliyeti 317 milyon 500 bin TL’ye yükseliyor. Sonra yerel seçim sürecine kadar hiçbir şey yapılmıyor. Yerel seçim yaklaşırken muhtemelen İBB’nin kasasında para olmadığı için KİPTAŞ bu arsayı kasasında para olan bir diğer İBB iştiraki İMAR AŞ’ye 315 milyon TL zararına satıyor.
-İMAR AŞ, KİPTAŞ’ın satış kararı aldığı tarihten 2 gün önce 19 Aralık 2018 tarihinde bu arsa için 280 milyon TL ödeme yapıyor. Aynı gün bu paranın 270 milyon lirası, İBB’den 109 milyon lira alacağı olmasına karşın kar dağıtımı adı altında İBB’ye ödeniyor.
-Eski İBB yönetimi parayı almakta o kadar aceleci davranmış ki KİPTAŞ’tan İMAR AŞ’ye tapu devrini bile yapmıyorlar. Yönetime geldikten sonra biz 11 Aralık 2019 tarihinde tapu devrini yapmışız.
-Yeni KİPTAŞ yönetimi, tapu için 2 milyon 710 bin TL tapu harcı, 18 milyon KDV ve Kurumlar Vergisi ödemek zorunda kaldı.