Ev baklavası yapmak ve Ramazan Bayramı için hazır olmak isteyen vatandaşlar araştırmalara başladı. Baklava meskende yapıldığında pek çok püf noktasını da bünyesinde barındırır. Bayram ziyaretlerinde konukların beğenisini kazanmak için baklavanın kıtır kıtır olması kıymetlidir. Pekala, Mesken üretimi baklava nasıl yapılır, gereçleri nelerdir? Baklava nasıl kıtır kıtır olur? İşte mesken baklavası tanımı tam ölçülü…
KIYIR KIYIR KONUT BAKLAVASI TANIMI MALZEMELERİ
Hamur için;
- 600 gr Un
- 200 gr Su
- 1 adet Yumurta
- 50 ml Ayçiçek Yağı
Şerbet için;
- 700 gr Su
- 700 gr Toz Şeker
- 1 adet Limon
- 400 gr Tereyağı
- 500 gr İç Ceviz
- 700 gr Nişasta
EVDE BAKLAVA NASIL YAPILIR?
- Hamur için olan materyalleri yoğurun ve hamuru oluşturun. Sert bir hamur olması gerekiyor. Tüm hamuru 30 bezeye ayırın ve yuvarlayın. 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
- Şerbet için tencereye su ve şekeri ekleyin, karıştırın. Limonun kabuklarını soyacak ile ince formda soyun, şerbete ekleyin.
- Limonun yarısının suyunu sıkın ve şerbete ekleyin. Orta ateşte şerbeti kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika orta ateşte pişirin. Şerbeti ateşten alın ve soğumaya bırakın.
- Cevizi 150 derece fırında (fan açık) 10 dakika kavurun. Sonrasında cevizleri soğutun. Soğuyan cevizleri bir robot ile çok ince olmayacak formda öğütün.
- Tereyağını orta ateşte tencerede eritin. 20 dakika düşük ateşte kaynatın. Bu formda yağı sadeleştirmiş, süt proteininden ve içerisindeki sudan arındırmış olacaksınız.
- Bir tülbent ile sıcak yağı öteki kaba süzün. Kullanmak üzere kenarda bekletin.
- Tepsinin tabanını hafif bir yağ ile yağlayın. Bu formda baklava daha uygun kızaracaktır.
- Baklavanın en alt katı için, bezelerin 10 adedini nişasta ile orta boyutta açın, hafif inceltin. Sonrasında ortalarına bol nişasta koyarak üst üste dizin.
- Merdane ile hepsini tıpkı anda tepsiden biraz büyük olacak halde açın. Açtığınız her yufkayı tek tek ayırarak, üzerindeki fazla nişastayı atarak tepsiye yerleştirin. Fazla gelen kenarları keserek tepsiden atın.
- Baklavanın orta katı için, bezelerin 10 adedini nişasta ile orta boyutta açın, hafif inceltin. Sonrasında ortalarına bol nişasta koyarak üst üste dizin.
- Merdane ile hepsini birebir anda tepsiden biraz büyük olacak halde açın. Açtığınız her yufkayı tek tek ayırarak, üzerindeki fazla nişastayı atarak tepsiye yerleştirin.
- Tepsiye yerleştirirken her iki yufkada bir ceviz serpin. Yani elinizdeki cevizin tamamını 5 kat olacak formda kullanın.
- Baklavanın üst kısmı için, bezelerin 10 adedini nişasta ile orta boyutta açın, hafif inceltin. Sonrasında ortalarına bol nişasta koyarak üst üste dizin.
- Merdane ile hepsini birebir anda tepsiden biraz büyük olacak halde açın. Açtığınız her yufkayı tek tek ayırarak, üzerindeki fazla nişastayı atarak tepsiye yerleştirin.
- Burada her yufkayı tepsiye yerleştirirken ortalarına tereyağını hafif bir fırça ile serpin. Bu yağ daha düzgün kabarmasını sağlayacaktır. Tepsinin dışına taşan yufkaları kesin. Yufkaların etraf kısımlarını bıçağın aykırısı ile içeri aşağı gerçek itin.
- Fırını 170 dereceye ısıtın. Fansız yalnızca alt üst olacak formda açın.
- Baklavayı dilediğiniz üzere dilimleyin. Üzerine kalan yağın tamamını eşit halde dökün.
- Fırında en altın bir üstü rafa tepsiyi yerleştirin. 50 dakika 170 derecede pişirin. Sonrasında fırını 200 dereceye yükseltin, 10 dakika daha pişirin.
- Derecelerin ve müddetlerin fırına nazaran değişiklik göstereceğinden, izleyerek dikkatli ilerlemeniz gerekir.
- Baklava piştiğinde üzerine oda sıcaklığında beklettiğiniz şerbeti dökün.
- Servis için 1 gece beklemeniz daha güzel olacaktır lakin 3-4 saat sonra da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
BAKLAVA NASIL KITIR KITIR OLUR?
Baklavada kullanılan yağ çok değerlidir. Tereyağı kullanıldığında içerisindeki su tam çıtır olmasını pürüzler. Tereyağının içerisindeki süt, yanma derecesini düşürdüğünden hem uygun kızarmaz hem de ve süt proteinleri yanıp baklavanın üzerine yapışır. Bu sebeple baklavada sade yağ kullanılır.