34,6240
36,5634
2.933,02
28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonominin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in liderliğinde yeni ekonomi yönetimi, para politikalarında 180 derece değişikliğe giderek resmen parasal sıkılaşma sürecinin başladığını açıklamıştı.
Aradan geçen 10 aylık süreye rağmen, ekonomide belirgin değişikliklerin yaşanması ve dolar kurundaki hızlı artışın devam etmesi, sıkılaşma adımlarında ilave tedbirlerin alınmasına neden oldu.
Şubat ayının başlarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına atanan Fatih Karahan, göreve gelişinin hemen arkasında katıldığı 2024 yılının ilk çeyreğine ait enflasyon raporunda, kart kullanıcılarına yönelik yeni kısıtlamaların geleceğinin sinyallerini vermişti.
MERKEZ BANKASINDAN KREDİ KARTI SAHİPLERİNİ TEDİRGİN EDEN KARAR
Karahan’ın açıklamasından günler sonra, bankaların tamamına yakını müşterilerine gönderdiği ekstre ve kısa mesaj notları ile kredi kartlarından yapılacak nakit çekim işlemlerinin, yatırım araçlarına aktarılması halinde kredi kartları için kısıtlama işlemleri yapılacağı uyarısında bulunmuştu.
Atılan adımların yeterli etkiyi göstermemesi üzerine döviz işlemlerine yönelik arka kapı müdahalelerine devam eden Merkez Bankası, bankalara yolladığı yeni talimatlar ile kredi kartı sahiplerini tedirgin edecek bir uygulamayı başlattı.
Türkiye’de yıllardır sürdürülen taksitli nakit avans uygulaması, 12 aylık taksitlere olanak tanıyarak milyonlarca vatandaş için önemli bir nakit kanalı oluşturuyordu.
NAKİT AVANS VADE LİMİTLERİ 4 KAT DÜŞÜRÜLDÜ!
8 ay peş peşe faiz artırımına giderek, son ay yapılan PPK’da faizleri pas geçen ve politika faizini yüzde 45’e yükselten TCMB, kredi kartları için aldığı ek karar ile kart faizleri için asgari bir tavan sınırı belirlemişti. Alınan karara göre politika faizi artırılsa bile kredi kartı faizlerinde referans oran yüzde 3.11, akdi faiz oranı yüzde 3.66, azami gecikme faiz oranı yüzde 3.96 ve nakit avans işlemlerinde uygulanacak faiz yüzde 4.42 olarak belirlenmişti.
Bu durum, kullanıcıların mevcut enflasyon ortamında taksitli nakit avans kullanmasını ve bu parayla yatırım yapmasını oldukça cazip hale getirirken, söz konusu durumun önüne geçebilmek için kredi kartlarından çekilebilecek nakit avans limitleri 4 kat düşürüldü.
12 aylık vade ile nakit avans çekebilen kullanıcılar, artık yalnızca 3 aylık vadeler ile nakit avans işlemini kullanabiliyor.
BANKALARA SÖZLÜ TALİMAT VERİLDİ
Merkez Bankası’nın bankalara nakit avans taksit sınırına dair yazılı bir talimat göndermediği, sözlü yönlendirme yaptığı belirtildi.
Şubat enflasyonunun beklentilerin üzerine çıkması üzerine TCMB geçen hafta ilave sıkılaşma adımlarını açıklamıştı.
Yapılan duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği açıklanmıştı.
Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesi kararı da alınmıştı.