35,0373
36,3929
2.938,49
İktidar, özellikle CHP’li büyükşehir, büyük il ve ilçe belediyelerini halkın gözünden düşürmek için elinden geleni yapmaya başladı. 16 yıldır yürürlükte olmasına rağmen, belediye şirketlerinin borçlarının, belediye payından kesilmesi uygulanmazken, Cumhurbaşkanı kararıyla bu, yürürlüğe konuldu. Hemen ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçların tahsili için şirketlerin banka hesaplarına bloke konuldu ve olan paralar hemen çekildi.
Belediye kreşlerinin açılmasını engellemek için çaba gösteriliyor. Okulların temizliği için CHP’li belediyeler engelleniyor. Şimdi de belediyelere “haciz baskısı” uygulanıyor.
KENDİLERİ BATIRDI
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediyenin 6 şirketine gelen haciz ve arkasında neler olduğuyla ilgili sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:
“Şimdi gündemlerinde sigorta ile ilgili algı yaratılması var. Oysa SGK’yı batıran kendileri. Alacaklarını tahsil edemedikleri rakam ortada. Alacağının yüzde 10’u belediyelerde. Belediye borçlarının yarıdan fazlası da AKP’li belediyelerine ait. CHP’li başkanlara kalan borçların önemli bölümü de AKP’li belediyelerin seçimi kaybetmesiyle kaldı. O borçlar, Çalışma Bakanlığı’nın zamanında tahsil etmediği borçlardır.
SGK’ya borcu olan kişi ve kuruluşların borçları 6 ayda bir açıklanacaktı. Ancak, 2016’dan bu yana borçlu olanları açıklamadılar. Ya yandaşları ya yakınları. AKP’li belediyelerin de borcu var. Eğer, SGK sadece CHP’li belediyelere değil, borcu olan AKP’li belediyelere de haciz uygulasaydı derdiniz ki ‘Adil davranıyor.” Belli ki sadece 31 Mart mağlubiyetinin acısını bir türlü atamıyorlar.
Yeni seçilen belediye başkanları, yaptığı çalışmaların üstüne 7 puan daha koymuş. Bu anketleri AKP’liler de yapıyor. CHP’li başkanlar üzerinde olumsuz algı yaratmak istiyorlar ama bunlar sonuç vermez.”
HİZMETLER AKSAMAZ
İktidarın, emekliye veremediği parayı, sanki belediyelerden parayı alamadıkları için veremiyorlarmış gibi gösterdiğini belirten Yavaş, şöyle devam etti:
“Bir yandan da belediyeleri çalıştırmak istemiyorlar. Çünkü 414 CHP’li belediye ile ilgili CHP anket yaptırdı, memnuniyetin yüksek olduğunu gördüler. Örneğin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde engel olmaya çalıştılar. Üç olan CHP’li belediye sayısını 16’ya çıkardık. Yüzde 50 olan oy oranımız da yüzde 60’ı geçti. Halk bunlara seçimlerde kötü cevap verecektir. Biz, bir şekilde hizmetlerimizi aksatmayız. Vatandaşa hizmetimizi sürdürürüz.”
BORÇ NEDEN ARTTI?
Ankara Büyükşehir Belediyesinin sigorta borçları niçin artmış? Başkan Yavaş’ın bu konudaki açıklaması şöyle:
“Biz belediyeyi teslim aldığımız yıllarda belediyenin borcu 2 milyar 427 milyon dolardı. Bunun bir milyar 750 milyon dolarını ödedik. Yani borcumuzu azalttık. Bunların bir çoğu Ankapark için alınmış çok yüksek faizli banka borçlarıydı. Örneğin ING Bankasından 2016’da 300 milyon dolar para alınmış, ödemesi 2019 Nisan ayından sonra başlıyor. Bir kuruş ödemesiz, üç yıl faizle 300 milyon doların maliyetini bir düşünür müsünüz? Peki, mecliste neyle karşılaştık. Kredi alacağız, kredileri onaylamadılar. Hatta faizler düştü yenileyelim dedik, ona da belediye meclisi izin vermemişti. Yeniden yapılandırma yapınca da bu parayı ödeyenler zararlı çıkıyor. Ödemeyenler, ödeyenlere gülüyor. Biz de SGK borçlarını ödememek suretiyle banka borçlarının yüksek faizlerini kapatıp Ankara halkına hizmet ettik. Keyfi bir durum değil.”
HANGİ YANDAŞLAR?
Yavaş, borcunu ödemeyenlerin kimler olduğuyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Ben soruyorum, yüzde 90’ını hangi yandaşlardan almıyorsunuz? Aynen belediye borçlarını sergilediğiniz gibi SGK alacaklarının yüzde 90’ını oluşturanlardan niçin 900 milyar liralık alacağınızı tahsil etmiyorsunuz? Onların kimler olduğunu millet görsün. Şeffaflık, adalet bunu gerektirmez mi? Görsün herkes, ona göre bizim hakkımızda hüküm verecekse versin. Dolayısıyla kötü niyetle bu davranışın halk nazarında cezalandırılacağına inanıyorum..”
ABB’nin Ankara’da açtığı Emekliler Etkinlik Merkezlerinden biri.
Emeklilerimize sahip çıkacağız
Vatandaşın, hükümet tarafından mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Yavaş, bununla neyi kastettiğini şöyle açıkladı:
“Emeklilere 12.500 lira verip açlığa mahkum ettiler. 12 bin 500 lira maaşlı olan 52 bin dar gelirli emeklimize aylık bin 500 lira nakit, aylık 600 lira et parası veriyoruz, üç ay üst üste 600 lira da doğal gaz parası vermek suretiyle onların mahrum ettiği, mağdur ettiği bu emeklilere gücümüzün yettiği kadar sahip çıkmaya çalışıyoruz. İktidarın burada bize teşekkür etmesi lazım. Ama böyle bir şey beklemiyoruz. Biz, vazifemiz, kamu hizmetlerinin gerektirdiğini yapıyoruz. Şunu da diyebilirdik, ‘Bu belediyenin görevi değil. Emeklilere az veriyor, ‘aman bunlara az versin de iyice oy kaybetsin’ diye biz sevinebilirdik de. Ama biz; vicdan sahibiyiz. Aslında bu yaptığımız işlerle hükümetin de yükünü aldığımızı, bundan da mağdur olan emeklilerimizin de mağduriyetini azalttığımızın farkındayız. Ama vicdanen bunu yapma zorunluluğumuz var. İsterse sayı 100 bin emekliye çıksın, sonuna kadar desteğimizi sürdürürüz. Örneğin bir kavşak, köprü bugün yapmayıp da, yerine bu insanları mağdur etmemek daha da önemli. Belediyecilik anlayışımız böyle.”
Diğer belediyeleri neden silkelemediler?
Yavaş, toplumun iktidara inanmadığını belirterek şöyle devam etti:
“Artık yapacakları bir şey kalmadığı için CHP’li belediyeleri suçlayıp buradan bir kazanım elde etmek istiyorlar. Ama yanlış yoldalar. Vatandaşın gereken cevabı vereceğine inanıyorum. Silkelemek diyorlar. Ne demek silkelemek? SGK’nın 1 trilyon lira alacağı var. Belediye borçlarının yarıdan fazlası AKP’li belediyelere ait. CHP’li belediyelerin borçları da yeni kazandıkları için eski dönem belediyelerine ait. Örneğin Ankara’da AKP ve MHP’li belediyelerden gelen borç tam 2 milyar lira. Bugüne kadar hiçbir şekilde onların üzerine gitmemişler. Ne icraya vermişler ne de onları silkelemişler.”
Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek
Emeklilere para verememenin gerekçesi olarak belediyelerin SGK’ya olan borçlarının gösterildiğini hatırlatan Yavaş, borçlarının ödenmesi konusunda CHP’li belediyelere zorluk çıkarıldığını şu örnekle anlattı:
“Borçlarımızı ödemek, uzlaşmak için SGK yönetimine önerilerimiz oluyor. SGK alacaklarının tahsili konusunda genelgenin bize ulaşmasından sonra 650 milyon lira borç ödedik. Borçlarımıza karşılık gayrimenkullerimizi SGK’ya bildirdik. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan bizim 1 milyara yakın alacağımız var. ‘Onu size mahsup edelim’ dedik. Ona ‘olmaz’, buna ‘olmaz’ dediler. Anladığım kadarıyla burada amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Ama, AKP’li belediyelerden camileri, yeşil alanları paraya sayıp aldılar. Derdiniz ne? Çevre Bakanlığında nakit paramız var onu alın. Almıyorlar. Peki, derdiniz ne? Buradan bir algı yaratmaya çalışıyorlar.”
HALK, BUNUN NOTUNU VERECEK
“Kreşlerde de meydana çıktı. Bizim Ankara civarında otobanlar, birçok ilçe yolları karayollarına ait. Buralarda selden menfezler tıkanıyor. Gidip temizliyoruz. Önemli olan vatandaş mağdur olmasın diye. ‘Hayır temizlemeyeceksiniz’ deme hakları var mı? Yok. Ama okulların temizliğini yapmak istediğimizde de bundan rahatsız olmayacaklar. Hiçbir suçu günahı olmayan o çocukların temiz ortamda ders yapması adına yapıyoruz. Bunun neresinde siyaset vardır? Okulların hemen hemen hepsi bizden hijyen malzemesi aldı.
Hem kendiniz yapamıyorsunuz, hem de yaptırmıyorsunuz. Halk bunun notunu verecek. Şundan eminim Kendileri yapabilse zaten bize yaptırmazlardı. Ama olmadığı halde yaptırmıyorlar. Bunu da halkın dikkatine sunuyoruz. Depremde, selde gördük. Belediyelerimizin hepsi çalışmalarıyla yıldızlı pekiyle geçtiler.”