34,3784
36,7290
2.968,04
Laiklik Meclisi, 173 kapsamlı başlıkta aşağıdaki Nisan 2024 Laiklik İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Rapora göre; artan laiklik ihlallerinin üçüncü saldırı başlığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) artan etkisi oldu. Raporda, “31 Mart’taki yerel seçimler sonrasında siyasi iktidar ile birlikte, HÜDA PAR ve YRP’nin yanı sıra, ana muhalefet partisinin göreve gelen isimlerinin devir teslim ve görev tazeleme sürecinde ortaya koyduğu, resmi törenlerde ve makamda dua okumak, imam eşliğinde görev devralmak, Kur’an öpmek, dini ibadetin resmi törenlerin parçası haline getirmek gibi laiklik karşıtı eylem ve söylemlerdeki ısrarı, önümüzdeki süreçte siyasetin ana hatlarında, laikliğin gündem dışına itilmesi ve gericiliğin meşrulaştırılması tehlikesini büyütmektedir” denildi.
Laiklik Meclisi, lakilik ihlallerine ilişkin olarak Nisan 2024 raporunu yayınladı. Raporda; yeni anayasa, yeni müfredat tartışmaları ve Diyanet’in artan etkisi üzerinde duruldu.
Raporun giriş kısmında şu ifadeler yer aldı:
“Nisan ayı boyunca devam eden laiklik ihlalleri çok temel alanlarda büyük tehlikelere işaret etmektedir.
Gerek siyasi iktidarın, gerekse başta ana muhalefet olmak üzere diğer birçok partinin laikliğe aykırı söylem ve eylemleri bu ay da artarak sürmüştür. 31 Mart’taki yerel seçimler sonrasında siyasi iktidar ile birlikte, HÜDA PAR ve YRP’nin yanı sıra, ana muhalefet partisinin göreve gelen isimlerinin devir teslim ve görev tazeleme sürecinde ortaya koyduğu, resmi törenlerde ve makamda dua okumak, imam eşliğinde görev devralmak, Kur’an öpmek, dini ibadetin resmi törenlerin parçası haline getirmek gibi laiklik karşıtı eylem ve söylemlerdeki ısrarı, önümüzdeki süreçte siyasetin ana hatlarında, laikliğin gündem dışına itilmesi ve gericiliğin meşrulaştırılması tehlikesini büyütmektedir.
Yeni müfredat
Yine yerel seçimler sonrası ortaya çıkan, AKP’li belediyelerin tarikat cemaat uzantılı gerici oluşumlara
aktardıkları kaynaklardır. Bu veriler halka ait olan, yurtaşların vergilerinden oluşan halka ait kamu
kaynaklarına hangi hedeflerle nasıl el konduğunu gözler önüne sermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ÇEDES projesi kapsamında, Nisan ayı boyunca Türkiye çapında okul öncesinden başlamak üzere, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde ile çeşitli tarikat ve cemaat uzantısı dernekler MEB ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın işbirliğinde çocukları ve öğrencileri hedefleyen programlar düzenlemeye devam etmiştir. Nisan ayında üç ana alanda yükselen ve kesin bir biçimde reddedilmesi gereken saldırılardan biri MEB’in ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağı’ adıyla laik ve bilimsel eğitimi tamamen tasfiye etmeyi hedefleyen program dayatmasıdır. İslamcı ideoloji üzerine kurulan bu metin ile çocuklarımızın ve gençlerimizin çağdaş eğitim sisteminden uzaklaşması, tarikat ve cemaatlerin inisiyatifine bırakılması, eleştirel aklın ve yaratıcılığın engellenmesi, karşı devrimin gelecek kuşaklar üzerinden güvence altına alması hedeflenmektedir.
Diyanet’in artan etkisi
Bir diğer saldırı başlığının ‘yeni anayasa’ girişimi olduğu gözlemlenmektedir. Yüksek yargıda tarikat cemaat egemenliğinin iyice görünür olduğu Yargıtay başkanlığı seçimleri, “yeni anayasa” girişimiyle birlikte siyasi ve ideolojik bir tahkimatın Anayasal boyutu olarak okunmalıdır. Nisan ayı raporunda ortaya çıkan üçüncü saldırı başlığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) artan etkisidir. Raporun ilgili bölümündeki veriler başta eğitim olmak üzere, toplumsal alanda da etkisi artan DİB’e dev bir mali güç de tahsis edildiğini ortaya koymaktadır. DİB’in 2024-2028 Stratejik Plan olarak yayınladığı belgede açık ifadelerle yer alan laiklik karşıtlığı ve daha fazla mali güç hedefi ülkemizin karşı karşıya olduğu tehlikeyi
bir kez daha gözler önüne sermektedir. Laiklik Meclisi İzleme Merkezi olarak bu gündemlerden ulaşabildiklerimizin ayrıntılı dökümleri 173 kapsamlı başlıkta aşağıdaki Nisan 2024 Laiklik İhlalleri Raporu’nda yer almaktadır.”
Raporun tamamına ulaşmak için