35,1510
36,4681
2.965,75
Değişen yatırım alışkanlıklarına rağmen Türkiye’de her dönem milyonlarca vatandaşın bir numaralı tercihi olmaya devam eden ‘güvenli liman’ altın, bu özelliği nedeniyle dolandırıcıların da yakın takibinde.
Sanal hırsızlık olaylarının artmasıyla birlikte dolandırıcılar, suç gelirlerini aklamak için kuyumcuları kullanmaya başlarken, bu durum özellikle bir altın türünün her geçen gün popülerleşmesine neden oldu.
BİRÇOK KUYUMCU ALMAYI KABUL ETMİYOR
Enflasyon ve uygulanan altın kotası nedeniyle sarrafiye grubu altınlarda artan işçilik ücretleri, makas aralıklarının daha düşük olması nedeniyle dolandırıcıların kesme altına yönelmesine neden oldu.
Dolandırıcılık vakalarının önemli bölümünde kesme altın kullanılmasının ardından harekete geçen kuyumcular, kendileri satışa devam etmelerine rağmen birçok şehirde kesme altın alımını durdurdu. Söz konusu işlemin güvenli şekilde devam ettirebilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulunan Kuyumcular Odası, kesme altın satışına yönelik sertifika ve seri numarası zorunluluğu getirme çağrısında bulundu.
KUYUMCULAR SATILMASINDAN YANA DEĞİL
Kuyumcu Ümit İbalar kesme altınla ilgili ATV Haber’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.
“Satılmasından yanayım. Kesme altının çünkü çok güvenilir değil. Örnek veriyorum; biz kesme altını sattığımız zaman tanıdıklarımıza çok yüklü miktarlarda olduğunda yine geri dönüşlerin de bize dönmesini istiyoruz. Bu altın sahteciliğe açık mı bir altın! Kesme diye tabir edilen açık altında sahtecilik olduğu için ben çok satılmasından yana değilim.
Kesme altını aslına bakarsanız bir sektör imalat kısmında kullanırız. Normal satışlarda da biz işte 10 gram, 5 gram, 20 gram, 50 gram ya da 1 gramlık sertifikalı ve seri numaralı altınları kullanırız. Bunlar daha güvenli altınlardır.”