34,5333
36,0266
3.007,17
KURBAN ETİ YIKANIR MI? | Kurban Bayramı’nın gelişiyle birlikte etleri saklama şartlarından pişirmeye kadar birçok bahiste araştırmalar sürat kazandı. Uzmanlar, kesilen kurbanların etlerinin buzdolabına konmadan evvel bir mühlet dinlendirilmesi gerektiğinin yanı sıra tleri yıkamak konusunda da çeşitli görüşlere sahip. ‘Kurban eti yıkanır mı? Kırmızı et yıkanır mı, yıkamak ziyanlı mı?’ sorularının yanıtını haberimizde derledik…
KIRMIZI ET YIKANIR MI, YIKAMAK ZİYANLI MI?
Daha süratli bakteri üretmemesi ve bakterilerin her yere yayılmaması için kurban etinin yıkanması önerilmez. Kurban Bayramı sürecinde yerine getirilen ibadetin akabinde kurban etinin en az birkaç saat dinlendirilmesi önerilir. Bu dinlenme sürecinde etin kanını bırakması ve sıcaklığının düşmesi beklenir. Bu sürecin akabinde kurban etleri bekletildikleri kaptan alınır, üzerindeki kalıntılar ve kan temizlenir. Akabinde verilecek ve yenecek hisseler ayrılır, paketlenmesi gerekenler etlerin taşınabileceği kap ve/veya poşetlere hisse edilir ve dağıtım süreci vakit kaybetmeden yapılmaya çalışılır.
KIRMIZI ET YIKANMADAN NASIL TEMİZLENİR?
Doğru şartlarda kesilen kurban etinin yıkanması önerilmez. Lakin dinlendirilmesi, kanın etten uzaklaştırılması için çok değerlidir ve bu adım asla atlanmamalıdır. Et kandan arındırıldıktan sonra ise kesinlikle üzerinde yabancı cisimlerin, kalıntıların kalıp kalmadığını denetim etmek ve rastgele bir yabancı husus varsa üzerinden temizlemek hayli kıymetlidir. Şayet kesim ya da dinlendirme süreçleri sırasında et, kedi-köpek-böcek üzere farklı hayvanlara bedelse değen bölge etten bıçakla kesilerek uzaklaştırılmalı ve bakteri oluşumunun önüne geçilmelidir.
KIRMIZI ET HANGİ DURUMLARDA YIKANIR?
Eğer etinizde dışkı üzere hayati tehlike oluşturabilecek bir kalıntı gördüyseniz etinizi yıkayabilirsiniz. Lakin sağlıklı formda kesilmiş ve dinlendirilmiş eti yıkarsanız su, etin üzerindeki bakteri oluşum sürecini hızlandıracaktır.
Eti dondurucuda koruma edecekseniz bu durumda da yıkamanız önerilmez, çünkü yıkadığınız etin üzerinde kalacak su damlaları da ekstra buzlanmalara sebep olacak ve çözdürdüğünüzde eriyen su damlaları tekrar bakteri oluşum sürecinin hızlanmasına sebep olacaktır.
KIRMIZI ET SICAK SUYLA MI SOĞUK SUYLA MI YIKANMALIDIR?
Yıkama süreci için sıcak ya da soğuk su kullanmanız da bakteri oluşum sürecinde olumlu tesirlere sahip değil. Soğuk ya da oda sıcaklığındaki su bakteri oluşumunu arttırırken sıcak suyla yıkadığınızda da etin üzerinde bakteri oluşum süreci hızlanacağı üzere etin yapısı da bozulacaktır, aklınızda bulunsun.
Et soğuk suyla yıkandığında üzerinde bakteri oluşumu için canlı bir ortam hazırlar. Bu nedenle kanın çabucak temizlendiği ve dondurucu için doğranmış etlerin yıkanmasına gerek yoktur. Yıkanan etin üzerine su damlacıkları kalacağı için buzlukta da ekstra olarak buzlanmaya neden olur. Islanan etin üzerinde bakteriler daha kolay çoğalır. Kurban Bayramının sıcak günlere denk geldiği devirlerde yıkamak daha da risk oluşturur.