35,5648
37,0695
3.098,45
Keşfedilen eserler, güçlü Jagiellon hanedanıyla bağlantılı olup Litvanya ve Polonya hükümdarlarının mezar ritüellerine ışık tutuyor. Vilnius Başpiskoposu Gintaras Grusas, “Bu buluntular, Litvanya devletinin uzun geleneğinin sembolleri ve Vilnius’un tarihi öneminin bir göstergesidir” diyerek, hazinenin değerine dikkat çekti.
ÖZEL ÜRETİLMİŞ TAÇLAR VE ESERLER
Buluntular, kraliyet lahitlerine yerleştirilmek üzere özel olarak tasarlanmış ve hayattayken hükümdarlar tarafından hiç kullanılmamış. Bu taçlar ve diğer eserler, döneminin defin ritüellerinin bir parçası olarak, hükümdarları ölümden sonra onurlandırmak için kullanılmıştı.
Keşifler arasında, 1501-1506 yılları arasında Polonya’yı yöneten Alexander Jagiellon ve 1548-1572 yıllarında hüküm süren Sigismund Augustus’a ait kraliyet nişanları bulunuyor. Ayrıca Avusturya Kraliçesi Elizabeth’e ait olduğu düşünülen bir taç ve bir madalyon da hazinenin parçaları arasında.
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’DAN GÜNÜMÜZE
1931 yılında yapılan temizlik sırasında ortaya çıkarılan bu hazineler, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla saklanmış ve uzun süre kayıp olarak kalmıştı. Eylül 2024’te yapılan araştırmalar sırasında, endoskopik kameralar kullanılarak hazineler yeniden gün yüzüne çıkarıldı.
Tam değeri henüz açıklanmayan eserler, Vilnius Başpiskoposluğu ve Litvanya Kültürel Miras Departmanı tarafından inceleme ve restorasyona tabi tutulacak. Eserlerin, tamamlanan çalışmaların ardından halka açık sergilerde yer alması bekleniyor.