34,5001
36,1401
2.963,87
T24 Dış Haberler
Katar Dışişleri Bakanlığı, “iki tarafın artık iyi niyetle müzakere etmediği” sonucuna varmasının ardından İsrail ile Hamas arasındaki görüşmelerde arabuluculuk rolünü askıya aldığını duyurdu. ABD merkezli CNN’e konuşan Katarlı bir diplomatik kaynak Hamas’ın Doha’daki siyasi ofisinin “faaliyette olmayacağını, dolayısıyla (Hamas’ın) ülkeden ayrılabileceğini” söyledi. Kaynağa göre görüşmeler yeniden başlarsa ofis tekrar açılabilir. Britanya merkezli The Financial Times, Washington’ın baskıları sonucu Katar’ın, Hamas liderlerinin ülkeden ayrılmasını istediğini yazmıştı.
Hamas’ın Doha’daki siyasi ofisine 2012’den bu yana ev sahipliği yapan Katar, Mısır’la birlikte resmî olarak doğrudan temas kurmayan iki taraf için aracılık yapıyordu.
Konu hakkında bilgi sahibi diplomatik bir kaynak, CNN’e yaptığı açıklamada, Katar hükûmetinin bu kararı her iki tarafın da “yapıcı bir şekilde ilişki kurmayı” reddettiği sonucuna vardıktan sonra aldığını söyledi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Katar Devleti 10 gün önce, bir anlaşmaya varmak için yapılan son girişimler sırasında, bu turda bir anlaşmaya varılmaması halinde Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapma çabalarını durduracağını taraflara bildirdi” dedi.
Gazze Şeridi’nde geçen ağustos ayında 6 İsrailli rehinenin infaz edilmesinden bu yana taraflar arasında gerçek bir müzakere süreci yürütülmedi.
Katar hükûmeti, ABD Başkanı Joe Biden yönetimine, “her iki taraf da bir çıkmaza girdiğinde ve savaşa ve sivillerin çektiği acılara son vermek amacıyla müzakere masasına dönme konusunda samimi bir isteklilik gösterdiğinde” arabuluculuk çabalarını yeniden başlatmaya hazır olduğunu bildirdi.
Hamas’ın Katar’daki siyasi ofisi kapanıyor mu?
CNN’e konuşan diplomatik kaynak, “Katarlılar, arabuluculuk çabalarının barışı sağlamak, rehineleri ve Filistinli sivilleri kurtarmak için ciddi bir girişimden ziyade siyaset ve halkla ilişkilerle ilgili hale gelmesiyle her iki tarafın da yeterince istekli olmadığı sonucuna vardı” ve “Sonuç olarak Hamas’ın siyasi ofisi artık amacına hizmet etmiyor” ifadelerini kullandı.
CNN’e konuşan bir başka diplomatik kaynak ise Hamas’ın Doha’daki siyasi ofisinin “faaliyette olmayacağını, dolayısıyla (Hamas’ın) ülkeden ayrılabileceğini” söyledi. Kaynağa göre görüşmeler yeniden başlarsa ofis tekrar açılabilir.
Britanya merkezli The Financial Times (FT), Washington’ın baskıları sonucu Katar’ın, Hamas liderlerinin ülkeden ayrılmasını istediğini yazmıştı. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre; bu talep yaklaşık 10 gün önce ABD’li yetkililerle yapılan yoğun görüşmelerin ardından iletilmişti.
Konu hakkında bilgi sahibi bir kişi Katar’daki Hamas yetkililerinin Türkiye’ye taşınacağını söylemişti. Dışişleri Bakanlığı, FT’nin yorum talebine yanıt vermemişti.
TIKLAYIN | FT: Katar ülkeyi terk etmelerini istedi, Hamas liderleri Türkiye’ye taşınabilir
CNN’e konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili de Katar’ın geçen yıl “rehine anlaşmasına aracılık etmede paha biçilmez bir rol” oynadığını ancak “Hamas’ın son olarak Kahire’deki toplantılar da dahil olmak üzere az sayıda rehineyi bile serbest bırakmayı reddetmesinin ardından, Doha’daki varlıklarını sürdürmelerinin artık geçerli ya da kabul edilebilir olmadığını” söyledi.
İsrail’den ilk açıklama: Katar hiçbir zaman arabulucu olmadı
İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat, X’te yaptığı açıklamada “Katar hiçbir zaman arabulucu olmadı, Hamas’ın savunucusu, terör örgütünü finanse eden ve koruyan taraf oldu” diyerek bu hamleye İsrail’den ilk resmî tepkiyi verdi.
Nisan ayında Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani, Katar’ın çabalarının çatışmaya dahil olan bazı kişiler tarafından “dar siyasi çıkarlar” için kötüye kullanıldığını ve bunun da Katar devletinin rolünü “kapsamlı bir şekilde değerlendirmesini gerektirdiğini” söylemişti.