34,5248
35,9243
2.991,56
Türkiye’de 2016 yılından beri kış saati uygulaması yapılmıyor, bu sebeple kış yaklaştıkça gün doğumu daha ilerleyen saatlerde gerçekleşiyor. Sabah öğrencilerin ve çalışanların işe gittiği saatlerde, henüz aydınlanmamış olan hava, soğuk ve karanlık sabahlarda zorluk yaşatıyor.
Avrupa’da sabah saatlerinde gün ışığından daha fazla yararlanmak için saatler bir saat geri alındı ve Türkiye’yle olan saat farkı 2 saate çıktı.
KARANLIK SABAHLAR SÜRÜYOR
Geçtiğimiz günlerde AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar kış saati uygulamasına da değinmişti. Bayraktar açıklamasında “Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler” ifadelerini kullanmıştı ancak önemli bir değişiklik yaşandığı görülmedi.
TELEFON AYARLARINA DİKKAT
Türkiye’de kış saati uygulaması olmadığı halde, bazı telefon ve bilgisayarlar otomatik olarak saatleri geri alabiliyor. Bu yüzden kullanıcıların cihazlarının ayarlarını kontrol etmeleri zaman konusunda sıkıntı yaşamamaları için önem taşıyor.
KIŞ SAATİ NE ZAMANDAN BERİ UYGULANIYOR?
Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916’da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya’da kullanıldı. Bu uygulama gün ışığından yararlanma süresini artırmayı amaçlıyordu.
Almanya’da, yaz saati düzenlemesi 1949 yılı sona ermeden önce, 1970’lerde Federal Cumhuriyet’teki petrol krizlerinden sonra ve 1980’de enerji tasarrufu için yeniden getirildi. 1995 yılının Eylül sonunda sona erdi, daha sonra 1996’dan beri Avrupa Birliği’nin diğer tüm üye ülkelerinde olduğu gibi kullanılmaya devam ediyor.