34,5352
35,9984
3.009,47
Birmingham Üniversitesi uzmanları, cihazları İngiltere’de milyonlarca hastayı etkileyen ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi iki yaygın kalp rahatsızlığına sahip hastalar üzerinde denedi.
Amaç, takip cihazlarının hastaların ilaçlara ne kadar iyi yanıt verdiğini takip edip edemeyeceğini görmekti; bu, normalde bir hastane kliniğinde test yapılmasını gerektiren bir durum olarak biliniyor.
Araştırmaya katılan hastaların büyük çoğunluğu 70’li yaşlarındaydı. Hepsi kalp yetmezliği veya ritim bozukluğu hastası olan 160 hastaya düzenli hastane kontrolleri yaptırmak yerine, kalp atış hızlarını sürekli izleyen bir cihaz sağlandı.
Cihazlar tarafından toplanan bu bilgiler ilaçların işe yarayıp yaramadığını gösterdi. Ekip daha sonra toplanan verileri analiz etmek için yapay zekayı kullandı.
Buna göre, takip cihazlarının, personel zamanı ve kaynakları gerektiren kliniklerde sıklıkla kullanılan standart testler kadar iyi olduğu sonucuna varıldı.
MİLYONLARCA İNSANI ETKİLİYOR
Kalp yetmezliği dünya üzerinde milyonlarca insanı etkiliyor. Kalp kası dolaşımındaki bir tıkanıklık nedeniyle işlevini kaybetmesiyle oluşan ani bir olay olan kalp krizinin aksine, kalp yetmezliği uzun vadeli bir hastalıktır.
Genellikle kalp krizi nedeniyle ortaya çıkar ve kasın vücuda gerektiği kadar etkili kan pompalayamaması anlamına gelir.
İlaçlar semptomları hafifletebilse de, bu hastalık tedavi edilemez ve hastalar nefes darlığı ve yorgunluk gibi semptomlarla mücadele eder.
Her iki durumda da, ilaçların semptomları yeterince iyileştirebildiğini kontrol edebilmek, hastaların iyi durumda tutulması ve hastanelere gitmemesi için önemli bir adımdır.
Birmingham Üniversitesi Kardiyovasküler Bilimler Enstitüsü’nden ve çalışmanın baş yazarı olan Profesör Dipak Kotecha, “Atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği gibi kalp rahatsızlıklarının önümüzdeki birkaç on yıl içinde görülme sıklığının iki katına çıkması bekleniyor. Bu durum hastalar için büyük bir yük ve önemli miktarda sağlık maliyeti anlamına geliyor.”
“Bu çalışma, yapay zekanın hastaların daha iyi tedavi edilmesine yardımcı olmak için nasıl işe yarayabileceğini gösteren heyecan verici bir örnek” dedi.