34,7212
36,5205
2.960,59
Gayrimenkul ve ikinci el araç ilanlarıyla ilgili yapılan düzenlemeyle kimlik doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girdi.
Fiyat istikrarına katkı sağlaması amaçlanan düzenlemeyle ilgili İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi. Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin sahibiyim diye verdiği ilanlar hepsi şu an da silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı” dedi.
Düzenlemeye göre, ilan sitelerinde satış gerçekleştirmek isteyen kişiler ve emlak ofisleri e-devlet üzerinden kimlik veya yetki belgesi doğrulaması yapmak zorunda. Yapılan düzenlemeyle birlikte mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
‘MANİPÜLATİF İLANLARIN TAMAMI…’
Yeni düzenlemeyi değerlendiren Aşa, “Uzun süredir piyasada sahte ilan, kayıt dışı ilan, yanıltıcı ve dolandırıcılık amaçlı ilanlar, hatta bir bölgenin fiyatlarını yükseltmek için yapılan manipülatif ilanlarının tamamı, sahibi sıfatı ile ilan veren kişilerden kaynaklanıyordu” dedi.
“Kimlik ve mülkiyet belgesi ibraz etme koşulu olması icabet ettiğini biz uzun yıllardan bu yana zaten gündeme getirmiştik” diyen Aşa, “Bakanlıkta bir yönetmelik değişikliğine gitti. Kişinin TCsi veya mülk sahibi olan kişinin TCsi, telefon numarası, kimlik bilgilerini devlete bildirmekle mükellefsin. Burada mükellefiyet ilan sitelerinde” diye konuştu.
‘YENİ SİSTEM TAM ANLAŞILMADI’
Nizamettin Aşa, “Henüz sistem tam anlaşılmadı. Yani neyi kapsadığı tam olarak bilinmiyor. Bu işin 2 tane maddesi var” dedi ve şöyle devam etti:
“Birincisi, bireysel ilanlarda kişi mutlaka mülkiyet sahibi olduğunu kimlik doğrulama sistemi ile ispat etmeli.
İkincisi de emlakçı yetki belgesi olmadan ilan veremeyecek. Bu şekilde bilmeli ve çalışmasını eksiği varsa tamamlamalı. 2 ay önce yayınlandı aslında, yeni değil.
Ancak, 1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi. Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin ‘sahibiyim’ diye verdiği ilanlar hepsi şuan da silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı.”
‘ARAÇ ALANLAR DOLANDIRILIYORDU’
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise, “Tüketiciler internet üzerinden araç alırken; pert araç, kaparo dolandırıcılığı gibi birçok dolandırıcılıkla karşı karşıya kalmaktaydı. Bu kimlik doğrulama sistemiyle artık bunun önüne geçildi diyebiliriz” dedi.
“İnternette önüne gelen herkes birinci derece akrabası olmadığı sürece bu araçları burada teşhir etme kabiliyetinden de yoksun olacak” diyen Ertemel, “Bunların hepsi sektörümüz açısından olumlu düzenlemeler” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR EN ÇOK İNTERNETTE SPEKÜLE EDİLDİ
Ertemel, “Pandemi sürecinde araç fiyatlarının speküle edilmesiyle alakalı en çok kullanılan mecra internet ortamıydı. Kişiler istedikleri rakamlara istedikleri şekilde eşinin, dostunun, kendinin olmayan araçları teşhir ediyordu. Bu artık bir nevi bitti diyebiliriz” dedi.
“Pandemi sürecinde her iki araçtan bir tanesi kayıt dışı satılmış. Bu çok büyük bir orandı” diye Ertemel, şöyle devam etti:
“Onun için, biz yetki belgeli olan kurumların otomotiv sektöründe bu işi yapmalarıyla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımız da bu konuda bize çok ciddi destek vermekte. Otomobilcilerin isteği doğrultusunda bu işin bu şekilde olmasını çok olumlu görüyoruz.
Burada tabii ki tüketicilerinde şuna dikkat etmesi lazım. Eğer bir daha görmeyecekleri, internet üzerinden alacakları araçları, belki de insanlar telefonlarını kapatacaklar ve bir daha erişemeyecekler, araçların hepsi bir servet değerinde.
Bu tarz araçları yetkili kurumlardan ikinci el otomobil satıcılarından almalarını özellikle rica ediyoruz.
Çıkacak olan herhangi bir sorunda en azından burada karşılarında bir muhatap bularak, sorunlarının çözümü noktasında çok daha ellerinin güçlü olacağını özellikle tavsiye ediyoruz.” (DHA)