34,5885
36,3819
2.923,41
Babası doktor Fadıl Naim’in abluka altındaki Gazze’nin kuzeyinde bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi’nde çalıştığını, annesi ve kardeşlerininse Gazze’nin güneyine göç ettiğini belirten Naim, şöyle devam etti:
Naim, Gazze’nin güneyinde sıkışan halkın endişeli olduğunu kaydederek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın açıklamalarının Gazze’nin güneyiyle alakalı olduğunu ve orada yapılacak operasyona zemin hazırladığını dile getirdi.
İsrail’in, Gazzelileri bölgeden çıkararak Mısır’a sürmeyi amaçladığını, bu nedenle halkı en güneye gitmeye zorladığını aktaran Naim, “Gazze halkı topraklarına sıkı sıkı sarılıyor çünkü Gazze’yi terk ederlerse ne olacağını iyi biliyor. Bunun tıpkı 1948’deki Nekbe’de olduğu gibi geri dönüşü olmayacak. Nekbe’nin bir daha yaşanması imkansız. 1948’de topraklarından ayrılmak zorunda bırakılan milyonlarca Filistinli mülteci topraklarına geri dönemiyor. Filistinlilerin 75 yıldır yaşadığı bu trajedi bir daha yaşanamaz.” görüşünü paylaştı.
Naim, Gazze’de Birleşmiş Milletlere (BM) ait okulların dolu olduğuna ve artık daha fazla kişiyi kabul edemediğine dikkati çekerek, kış şartlarında İsrail’in saldırılarına uğrayan halkın açlık, hastalıklar ve salgınlarla mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti.
Gazze’nin 7 Ekim’de başlayan saldırılardan önce de dünyanın en yoğun nüfusa sahip şehirlerinden olduğunu hatırlatan Naim, “Şehrin bu şekilde bölünmesi ve kuzeydeki kişilerin güneye taşınmasıyla düşen her roket onlarca insanın ölümüne sebep oldu. 100 metrekarelik bir evin içinde 80 kişi yaşamak zihinsel olarak kabul edilemez. Su yok, elektrik yok, gaz yok, hiçbir şey yok.” diye konuştu.
Naim, Hamas’ın silahlı kanadının 7 Ekim’de İsrail’e karşı yaptığı operasyonun, Gazzelilerin 17 yıldır yaşadığı ambargonun sonucu olduğuna vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:
Gazze Şeridi’ndeki ambargo sebebiyle gençlerin evlenemediğini, iş bulamadığını, doktorların ve mühendislerin mesleklerini yapamadığını anlatan Naim, tüm bu zorluklara rağmen Filistinlilerin İsrail işgaline karşı sabırlı olmaya ve dayanmaya çalıştığını söyledi.
Naim, Gazze ambargosu başladığında henüz ilkokulda olduğunu ifade ederek, “Bu ömrü kim telafi edecek? Elektrik ne zaman gelecek, nasıl ders çalışacağım, ödevimi ne zaman yapacağım gibi anlatması mümkün olmayan pek çok detayı çocukken düşündüm. Bu hayatın bedelini kim ödeyecek?” dedi.
Gazze’de özellikle doktorların ekip ve tıbbi malzeme eksikleri olduğunun altını çizen Naim, şunları aktardı:
Naim, yaralıları ölümden veya ampütasyondan kurtaracak operasyonların teknik yetersizlik nedeniyle yapılamadığını aktararak, şunları dile getirdi:
İsrail’in Filistinlileri “insansı hayvanlar” şeklinde damgalamaya çalıştığını kaydeden Naim sözlerini, “Bu insanlar sadece rakam değil, Gazze’deki herkesin bir hikayesi var. Hiçbir fark yok, hepimiz etten, kemikten, hırslardan ve hayallerden oluşuyoruz. Gazze’deki bir insan ABD’deki bir insan gibi yaşamayı ve iyi hayat sürmeyi, kendi toprağına sahip olmayı hak ediyor.” şeklinde tamamladı.