34,4038
36,2883
2.842,96
İş Sağlığı ve Güvenliği’nin yetişkinler açısından dahi hala tartışıldığı günümüzde ‘çocuk işçiliği’nde yaşanan kayıplar da dikkat çekiyor. Bugünün ILO tarafından ‘12 Haziran 2002 yılında Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ ilan edilmesi nedeniyle meslek örgütleri ve kurumlar çocuk işçiliğinde gelinen noktaya ve acı kayıplara dikkat çekerek uyarılarda bulunuyor.
Çocuk işçiliğinde dünyada çalışan yüz milyonlarca çocuğun içinde bulunduğu haksız duruma ve ağır koşullara dikkat çekmek amacıyla Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 12 Haziran 2002 yılında Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olarak ilan edildi. Bundan tam 21 yıl önce ilan edilen önemli gün ve haftalar arasında yer alan Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’nde istatistikler acı kayıpları işaret ediyor. İzmir Tabip Odası 12 Haziran nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından hazırlanan raporun verilerini paylaşarak çocuk işçiliğine dikkat çekti.
“Çocuk İşçiliği Yokmuş Gibi Bir Hava Veriliyor”
İSİG Meclisi, 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, AKP Hükümetinin hayata geçirdiği tarım, sanayi, eğitim ve sosyal politikaların her geçen gün daha fazla çocuğun işçileşmesini beraberinde getirdiğini, diğer yandan ise sanki ‘çocuk işçilik’ yokmuş gibi bir hava verilerek bu sorun görünmez kılınmaya çalışıldığına vurguda bulundu.
“Çıraklarımız Çocuk İşçi Değildir” Diyen Palandöken’e Tepki!
Bugün, Çocuk işçiliği ile mücadele gününde, “TESK olarak UNICEF ve IMEP ile mücadelemize devam edeceğiz” mesajında bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfedarasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in geçtiğimiz günlerde, “Bizim çıraklarımız çocuk işçi değildir, onlar ustalarından meslek öğrenen öğrencilerdir” açıklamasına İSİG Meclisi’nden cevap geldi. İSİG Meclisi, “Çocuk işçiliğe devlet ve sermaye politikası olarak meşruluk kazandırma girişimleri yasaklanması gereken bir olgunun yasallaştırılmasını kolaylaştırıyor. Eski Milli Eğitim Bakanlarından Ziya Selçuk’un mevsimlik tarım işçisi çocuklarla çektirdiği ve tepki toplayan fotoğraflarından sonra TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in “Bizim çıraklarımız çocuk işçi değildir, onlar ustalarından meslek öğrenen öğrencilerdir” sözlerine uzanan kılıf bulma anlayışı çocuk işçiliği meşrulaştırmanın uğraklarındandır. Asgari düzeyde dahi olsa ‘kamu yararı’ gözetmesi gereken politika yapım aşamalarının çocuk işçiliği olağanlaştırması ve kanıksatması, çocuk işçi iş cinayetlerinin artışında pay sahibidir” açıklamasında bulundu.
Son 22 Yılda 888 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti
İSİG Meclisi çalışırken hayatını kaybeden çocukların bilgilerini 2013 yılından itibaren kayıt altına alıyor. Hazırlanan raporda ‘çocuk işçi ölümleri’ni gösteren grafiği hazırlarken 2013 yılı evvelinde devletin açıkladığı en yüksek verileri esas aldıklarını belirten İSİG Meclisi açıklamasında; AKP’li yıllarda ‘en az’ 888 çocuk işçinin çalışırken hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)