Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de 6 yıldır Akbelen ormanlarını koruyan İkizköylüler bu kez yöre köylerindeki zeytin tarlalarına dadanarak zeytinlikleri kesmeye ve zeytin tarlalarına girmeye çalışan termik santrali işleten Limak şirketine karşı zeytinliklerin korunması için Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’ne giderek resmi müracaatta bulundu. KARDOK Başkanı Ahmet Tatar” Limak’ın orman, yasa filan dinlediği yok ormanları geçti zeytinliklere girdi. Yüzlerce yıllık tarlalar yok olmasın diyerek devletten yardım istedik” dedi.
YÖREDEKİ ZEYTİNLİKLER TEHLİKE ALTINDA
Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) başkanı Ahmet Tatar, İkizköy, Yeniköy, Bağdamları ve termik santral çevresindeki zeytinlerin kesilmemesi ve korunması için Milas İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını belirterek müdürlük önünde dernek üyeleri ile birlikte basın açıklaması yaptı.
Tatar “Milas İlçe Tarım Müdürlüğüne, Akbelen Ormanı çevresinde yer alan veya çevredeki köylerde meydana gelen zeytin ağaçları kesimiyle ilgili konulara müdahil olmak üzere KARDOK adına başvuruda bulunduk. Bu bölgede orman yok edildikten sonra, alanda bulunan çok sayıda zeytinliğe 5373 sayılı Zeytincilik Kanununun 20. Maddesine göre 3 kilometre mesafeye kadar yaklaşılmaması ve korunması gerekirken bu mesafe kuralına dikkat edilmemiştir. Biz ilçe Tarım müdürlüğüne, bu bölgedeki tüm zeytinliklerin ve tarım alanlarının korunması için taleplerimizi ilettik. Bu taleplerimizin takipçisi olacak ve o bölgedeki zeytinlerin kesilmesine asla izin vermeyeceğiz. Limak’ın orman, yasa filan dinlediği yok ormanları geçti zeytinliklere girdi. Yüzlerce yıllık tarlalar yok olmasın diyerek devletten yardım istedik” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta bazı zeytinliklerde budama adı altında ağaçlar kesilmiş, termik santralin atık suları köylülerin tarlalarına deşarj edilmesi üzerine İkizköy ve Bağdamlılar eylem yaparak tepki göstermişti.