35,3066
36,4738
3.006,93
İş Kanununa göre, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce, tarafların birbirlerine haber vermesi zorunludur. İhbar süresi, iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki belirli bir süre boyunca tarafların işlerini düzenlemelerine olanak sağlar ve işverenin veya işçinin yeni bir iş araması için zaman kazandırıyor.
İHBAR SÜRESİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
İhbar süresi, işçinin kıdem süresine göre değişir. İş Kanunu’na göre, kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 2 hafta, kıdem süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan işçi için ihbar süresi 4 hafta, kıdem süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçi için ihbar süresi 6 hafta ve kıdem süresi 3 yıldan fazla olan işçi için ihbar süresi 8 haftadır.
İhbar süresi, fesih bildiriminin karşı tarafa varmasından itibaren işlemeye başlar. Haftanın hangi gününde fesih bildirimi yapılmışsa son haftanın feshin yapıldığı güne ismen uyan gününde sözleşme sona erer.
İhbar tazminatı ise şu şekilde hesaplanır;
-6 aydan az 2 Hafta 2 Haftalık ücret
-6 aydan çok, 1,5 yıldan az 4 Hafta 4 Haftalık ücret
-1,5 yıldan çok, 3 yıldan az 6 Hafta 6 Haftalık ücret
-3 yıldan daha fazla 8 Hafta 8 Haftalık ücret
İHBAR SÜRESİ NEDİR?
Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan çalışanlar için geçerli olan ihbar süresi hem işçi hem de işveren için geçerli bir bildirim sürecidir. İhbar süresi işçi çalıştığı kurum ya da kuruluştan haklı sebepler söz konusu değilken istifa ettiyse, aynı şekilde işveren de bünyesinde işçinin iş akdini yine geçerli sebeplere dayandırarak sonlandırmamışsa sözleşmeyi feshetmek isteyen tarafın diğer tarafa belirli bir süre öncesinde bu durumu yazılı bir şekilde bildirmesi sürecine denmektedir. Bu sürenin ne kadar olacağı kişinin iş yerindeki kıdemine göre belirlenir.
İHBAR SÜRESİNDE İŞ ARAMA İZNİ VERİLİR Mİ?
İş Kanunu’na göre, ihbar süresi boyunca işçiye günde iki saat iş arama izni verilir. İş arama izni, işçinin yeni bir iş bulmak için harcayacağı süreyi kapsar ve ücretlidir. İşçi, iş arama iznini toplu olarak da kullanabilir.