35,4883
36,5970
3.063,94
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin çağrısıyla başlayan yeni süreçle ilgili olarak DEM Parti heyeti ile sürekli irtibat halinde olan üst düzey devlet görevlilerinin, heyete “Tepki çekecek açıklamalardan uzak durun. Bu fırsatı kaçırmayın. Tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. Sonuna kadar süreci götürmeniz lazım” uyarısında bulunduğu iddia edildi.
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; DEM Parti heyeti önümüzdeki günlerde İmralı’ya yapacağı ikinci ziyarete hazırlanırken, üst düzey güvenlik birimleri heyet üyelerine, “Hem siz hem de DEM Partililer kamuoyunda tepki çekecek açıklamalardan uzak durmalı. Bu fırsatı kaçırmayın. Tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. Sonuna kadar süreci götürmeniz lazım” uyarısında bulundu.
DEM heyeti ile üst düzey güvenlik birimleri, bu süreçte sürekli irtibat hâlinde oldu. Özellikle Sırrı Süreyya Önder’le İmralı ziyareti ve siyasi partilere yapılan ziyaretlerin çıktıları değerlendirildi. Ancak, iddiaya göre; devlette hem örgüte hem de Öcalan’a yönelik bir güvensizlik de söz konusu. Öcalan’ın verdiği veya mesajların satır aralarındaki bazı ifadelerin örgüt tarafından suistimal edilebileceğine yönelik endişeler bulunuyor. Bu nedenle, özellikle silah bırakma çağrısının yapılacağı metinde, devletin ilgili birimlerinin hassas bir çalışma yürüteceği belirtiliyor.
İkinci görüşmede Öcalan’ın talepleri olabilir
DEM’in İmralı ziyaretinde yer alan istihbarat görevlileri de ayrı bir tutanak tutuyor. Buna göre, DEM Parti heyetinin ilk ziyaretinde Öcalan, kendisiyle ilgili hiçbir somut talepte bulunmadı. Ama ikinci görüşmede bazı taleplerin gündeme gelebileceği, ancak bunun anayasa değişikliği olarak değil, bazı ikincil düzenlemelerle terör tanımının değiştirilmesi, hasta mahkûmlarla ilgili adım atılması, kayyım düzenlemesi gibi başlıklarda olabileceği ifade ediliyor.
“Ev hapsi” gündemde
Öcalan’ın kendisiyle ilgili bir af talebinde bulunmayacağı, ancak İmralı’daki şartların ev hapsine dönüştürülmesi ve adada ev hapsi şartlarında yaşamaya devam edebileceği ifade ediliyor.
Bu arada, ikinci İmralı ziyaretinden sonra somut bir çağrı gelirse 2015’teki çözüm sürecinde olduğu gibi bir pazarlık masası kurulmayacak. Ancak, yasal anlamda atılacak herhangi bir adım gündeme gelirse, Meclis zemininde tüm siyasi partilerle bu konular değerlendirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da üst düzey güvenlik birimleri ile yaptığı değerlendirme toplantılarında özellikle “Örgütle hiçbir konuda pazarlık yapılmayacak. Muhatap alınmayacaklar” vurgusu yaptığı öğrenildi.
2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi |