34,5333
36,0266
3.007,17
T24 Haber Merkezi
24 Ekim’de açıklanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) sonuçlarına göre; avukatlık stajına kabul için sınava giren 9 bin 300 hukuk fakültesi mezununun yüzde 57’si elendi. İdari Yargı Ön Sınavı’na katılan adaylardan da sadece yüzde 1.2’si başarıya ulaştı, yüzde 98’i elendi.
Sözcü’den Yavuz Alatan’ın haberine göre; Türkiye’de hukuk eğitiminin kalitesi bu yıl yapılan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) sonuçları ile yeniden tartışma konusu oldu. 29 Eylül’de yapılan sınavın sonuçları 24 Ekim’de açıklandı. Avukatlık stajına kabul için sınava giren 9 bin 300 hukuk fakültesi mezununun yüzde 57’si elendi. İdari Yargı Ön Sınavı’na katılan adaylardan da sadece yüzde 1.2’si başarıya ulaştı, yüzde 98’i elendi.
Geçen Mayıs ayında yapılan düzenleme ile hukuk mesleklerinde standardın yükseltilmesi amacıyla adli ve idari yargıda hâkim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık ve noterlik stajına başlamak için HMGS ve İYÖS’te başarılı olma zorunluluğu getirilmişti. Fakat sınav sonuçları hukuk alanında kalite arayışı hayal kırıklığıyla sonuçlandığını gösterdi. Küçük kasabalara kadar fakülte ve yüksekokul açma anlayışı eğitimde kalite eksikliğini getirdi. Son dönemde “atanamayan hukukçular” kavramı da yaygınlaşmaya başladı. Avukatlık sınavında başarılı olamayanlar yeniden sınava girecekler.
Bin 228 kişiden 14 kişi geçti
Bu arada sınavla ilgili Prof. Mustafa Ruhan Erdem de bir sosyal medya paylaşımı yaptı ve şöyle dedi:
“Sınava giren sayısı: 9300, 70 üstü not alıp başarılı olan sayısı: 3871, Başarı ortalaması: %42, Bu, hukuk egitiminin iflası demektir. Idari yargı ön sınavı sonuçları ise tam anlamıyla bir felaket, giren mezun sayısı 1228, başarılı olan 14. Evet yanlış duymadınız sadece 14. Herkesin şapkayı önüne koyup düşünmesi gerek.”