34,9194
36,7004
2.974,72
HIDIRELLEZ BU GECE Mİ? | Baharın gelişini müjdeleyen ve Orta Asya ve Türk kültüründe değerli bir yere sahip olan Hıdırellez, bu yıl mayıs ayının gelişiyle birlikte en sık araştırılan hususlar ortasında yerini aldı. Sembolik ritüeller, dilek tutma, bahar paklığı, hediyeleşme üzere aktivitelerle geçirilen bu bayram hakkında arama motorlarında sorgulanan ‘Hıdırellez bu gece mi? 2024 Hıdırellez ne vakit, hangi gün, ayın kaçında?’ sorularının karşılığını haberimizde derledik…
2024 HIDIRELLEZ NE VAKİT?
Hıdırellez kutlamaları her yıl Mayıs ayının 5-6’sında gerçekleştirilir. Münasebetiyle, Hıdırellez’in 2024 yılındaki kutlama tarihi Mayıs ayının 5’ini 6’sına bağlayan akşam olacaktır. Fakat, bu tarihlerin birtakım yörelerde farklılık gösterebildiği bilinmektedir.
HIDIRELLEZ NEDİR, NEDEN KUTLANIR?
Hıdırellez, Orta Asya ve Türk kültüründe baharın gelişini, yenilenmeyi, rahmeti ve umudu simgeleyen bir bayramdır. Hızır ile İlyas peygamberlerin isimlerinin birleştirilmesiyle oluşan Hıdırellez, İslam kültüründe Hızır’ın ölümsüzlük ve uygunluk sembolü olarak kabul edilmesi ve İlyas peygamberin de Yahudi, Hristiyan ve İslam kültüründe yer alan bir peygamber olarak hürmet görüyor olması nedeniyle kıymetli bir dini ve kültürel mana taşır.
HIDIRELLEZ’İN KIYMETİ NEDİR?
Hıdırellez kutlamaları, baharın gelişiyle birlikte tabiatın yine canlanmasını, insanların da umutlarını tazelemesini, dualar etmesini ve dileklerinin kabul olmasını istemesini simgeler. Bu nedenle, beşerler Hıdırellez’de meskenlerini ve etraflarını temizler, sembolik ritüeller gerçekleştirir, piknikler düzenler ve birbirlerine ikramlar verirler.
Hıdırellez’in farklı yörelerde farklı adetleri ve kutlama halleri olabilir. Lakin, genel olarak baharın gelişiyle birlikte yenilenme ve umut temasını içerir.
HIDIRELLEZ NE VAKİT ORTAYA ÇIKTI?
Hıdırellez’in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan kimileri Hıdırellez’in Orta Asya, Orta Doğu ile Anadolu kültürlerine ilişkin olduğu, kimileri ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ilişkin olduğu tarafındadır. Eski Türkler 21 Haziran’da baharın gelişini kutlardı. Günümüzde de Anadolu’da dilek dilenmiş kâğıdı ağaca asma, ateşten atlama üzere eski Türk ritüelleri devam etmektedir. Tekrar de Hıdırellez’i tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır.
İlk Çağ’dan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Osmanlı prestijiyle Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle aşikâr başlı sevinç kutlamaları yapılmaktadır. Kimi yazılı eserler bu tipteki en eski ritüellerin milattan evvel Mezopotamya’da Ur kentinde yapıldığını göstermektedir. Kışın bitişiyle “Tammuz” ismi altında kutlanan bu ritüeller Mezopotamya ovasını sulayan Fırat ve Dicle ırmaklarının uyaran gücünü temsil etmektedir.