35,1698
36,6050
2.960,97
Salep soğuk kış günlerinde yalnız içimizi ısıtmakla kalmıyor sağlığımıza da önemli katkılar sağlıyor. Ancak bu lezzetli içeceği tüketmeden önce bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener, sıcak su veya sütle karıştırılarak kolayca içime hazırlanan saleple ilgili önemli bilgiler paylaştı. İşte açıklamaları:
BOL MİNERAL VE VİTAMİN İÇERİR
Salep, Türkiye’de ve bazı Orta Doğu ülkelerinde toz şeklinde tüketilen sıcak bir içecek türüdür.
Orkide ailesine ait bitkilerin yumrularından elde edilir. Bitkinin yumruları kurutulup toz haline getirilir ve böylece salep unu elde edilmiş olur. Hafif tatlı ve vanilya benzeri hoş bir aroması vardır. Sıcak su veya sütle karıştırıldığında koyu, kremamsı bir kıvam alır. Salep; karbonhidrat, bir miktar protein, lif, kalsiyum, fosfor, demir ve potasyum gibi bazı minerallerle A, B ve C vitaminleri açısından zengindir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener
İŞTE FAYDALARI
Salep, sindirim sistemini destekler. Lif içeriği zengin olduğundan, sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarını hafifletir. Kabızlığı önler. Hücreleri canlandırır. İçerdiği protein sayesinde hücre büyümesine ve onarımına yardımcı olur. Anne sütünü artırır. İçerdiği A, B ve C grubu vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor gibi mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde enerji üretimini destekler.
Mutlaka etiket okuyun
Faydalarından yararlanmak için salep tozu ve taze süt kullanılarak yapılan salep tercih edilmelidir. Salep tozuna ilave olarak nişasta ve bazı diğer katkı maddelerinin eklenmesi salebin faydalarını azaltır ya da yok eder. Markası güvenilir olan paketlenmiş salepler etiketleri kontrol edilerek tüketilebilir.
Özetle nişasta ve yapay tatlandırıcı içeren ürünlerden uzak durulmalı, gerçek salep içeren tozlar tercih edilmelidir. Benzer tat ve kıvam sağlayan alternatiflerden kaçınılmalıdır. Ambalajın sağlam, hijyenik ve iyi kapatılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Son kullanma tarihi de mutlaka kontrol gözden geçirilmelidir. Salep tozunu nemden ve ışıktan uzak bir yerde saklamak besin değerinin de korunmasını sağlayacaktır.
Doğal olduğu nasıl anlaşılır?
Doğal salepte kıvam vermek için daha fazla miktar eklemeniz gerekir. Ancak hemen kıvam alan bir salebin fazla nişasta içerikli olduğu düşünülebilir.
TARİFE BİRE BİR UYUN
Genellikle yoğun bir lezzete sahip olan salep tozu, hazırlanırken aşını miktarda kullanımı tadı bozabileceğinden tariflerde belirtilen miktarlara dikkat edilmelidir.
Önce sütü hafif ısıtıp ardından toz salebi ekleyerek sütün içinde iyice karıştırılıp topaklanması engellenmelidir. Salebin doğal aroma ve tadını korumak için aşırı şeker ya da tatlandırıcı ilavesinden kaçınılmalıdır.
ARA ÖĞÜNDE TÜKETİN
Salep besleyici bir içecek olmasına karşın ana öğün yerine geçmemekle birlikte doyurucu bir atıştırmalık veya ara öğün olarak tercih edilebilir.
Eğer salebi ana öğün yerine tüketmek isterseniz, yanına 3-4 ceviz içi ya da 8-10 adet fındık veya 7-8 adet badem gibi tok tutucu besinler ekleyerek daha faydalı hale getirebilirsiniz.
Salebin üzerine tarçın dökülerek tüketimi, hem lezzet açısından hem de bazı sağlık faydaları açısından zenginlik sağlar.
Özellikle tarçının kan şekeri kontrolüne yardımcı bir baharat olduğu düşünülecek olursa şeker hastaları için salep tüketirken tarçın eklemek, kan şekerini dengelemeye yardımcı olacaktır.
GÜNDE 2 FİNCANI AŞMAYIN
Salep tozu yoğun bir karbonhidrat kaynağı olup aşırı tüketimi özellikle şekerle tatlandırılıyorsa sindirim sorunlarını tetikleyebilir ve kalori alımını artırabilir.
Genel olarak haftada 2-3 kez, günde 1-2 fincanı aşmayacak şekilde dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilir.