34,5556
36,0340
3.004,13
T24 Dış Haberler
Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, hamilelikte viral enfeksiyon geçirmenin çocuğa otizm teşhisi konulmasına yol açabileceğini ortaya koydu.
ABD’de Long Island’daki Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan Irene Sanchez Martin, fare embriyolarının, anneleri virüse maruz kaldıktan kısa bir süre sonra gelişimsel eksiklik belirtileri gösterebileceğini söyledi.
Sanchez Martin, “Kullandığımız model otizm spektrum bozukluğunu teşhis etmek için çok iyi kurulmuş bir model. Benim çalışmamdaki fark, yavruların yetişkin olarak davranışlarını analiz etmek yerine, maternal enflamasyona maruz kaldıktan 24 saat sonra fetüslere ne olduğunu kontrol etmek” diye konuştu.
Otizm, insanların öğrenme, davranma, iletişim kurma ve başkalarıyla etkileşim kurma biçimini etkileyen bir gelişimsel bozukluk olarak biliniyor. Otizmin bilinen tek bir nedeni yok, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bir rol oynadığına inanılıyor.
Uzun zamandır anne bağışıklık sisteminin aktivasyonunu inceleyen bilim insanları, hamilelik sırasında enfeksiyondan kaynaklanan iltihabın fetüsün gelişmekte olan beynini etkileyerek otizm riskini artırabileceğini ortaya çıkardı.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, erkek çocuklarında otizm teşhisi konulma olasılığı kız çocuklarına göre yaklaşık 4 kat daha fazla.
Michigan Üniversitesi ve CDC’den araştırmacılar, yaygın bir viral enfeksiyon olan konjenital sitomegalovirüs ile doğan çocukların otizm teşhisi alma olasılığının yaklaşık 2,5 kat daha fazla olduğunu keşfetti.
Araştırmacılar, genellikle gebelikte ve doğumda semptomsuz olan sitomegalovirüs için rutin yenidoğan taraması yapılması gerektiğini savundu.