35,3151
36,4876
2.999,15
Türkiye’de yıllardır devam eden yüksek enflasyon, en büyük banknot olan 200 TL’nin reel değerini her geçen gün düşürürken, güncel kur üzerinden yaklaşık 6 dolara denk düşen 200 TL ile alınabilecek şeylerin listesi de kısalmaya devam ediyor.
Vatandaşlar, nakit para kullanmaları gereken alanlarda adeta desteler dolusu para taşırken, yeni banknot talebine kulaklarını tıkatan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların ve müşterilerin mağdur olmasına neden oluyor.
BANKALAR GÜNLÜK ÇEKİM LİMİTİNİ 20 BİN TL’YE YÜKSELTMEYE HAZIRLANIYOR
2024 yılının ilk ayında, söz konusu mağduriyetleri giderebilmek adına günlük para çekim limitini ortalama 10 bin TL’ye yükselten bankaların bu hamlesi de, yılın ilk 4 ayında yaşanan enflasyon karşısında önemini kaybetmiş durumda.
Milyonlarca vatandaş, acil harcamalarını tamamlamak için günlük limitin üzerinde para çekimi gerçekleştirirken, bankaların bu işlemlere uyguladığı fahiş komisyon oranları ise büyük bir para kaybına yol açıyor.
Özel bankalar, limit üzerine çıkılması halinde yapılacak 10 bin TL’lik çekim işlemleri için yaklaşık 210 TL komisyon tahsil ederken, bu duruma ilişkin şikayetlerin artması üzerine değişikliğe gidileceği öğrenildi. Haziran ayı itibarıyla hayata geçmesi planlanan değişiklikte birçok özel bankanın, günlük para çekim limitini 20 bin liraya yükseltmesi bekleniyor.
ATM’LER ARTIK BU PARALARI KABUL ETMEYECEK
Öte yandan bankalar, söz konusu sınırın aşması nedeniyle ATM’lerde yaşanan para arzına yetişemezken, çareyi 10 ve 20 TL’lik slotları kapatmakta buldu. Kamu bankaları dışında kalan ATM’lerin hemen hemen hepsinde 10 TL ve 20 TL çekim işlemi gerçekleştirilemezken, ATM’lerde bu banknotlar için ayrılan slotlara da 200 TL’lik para yerleştiriliyor.
Söz konusu uygulamanın resmi olmayan bir prosedüre dönüştüğünü belirten Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, yapılan değişiklik için “Bankalar ATM’lere artık 200, 100 ve 50 TL’lik banknotları yerleştiriyor. 20, 10 ve 5 TL’lik banknot yerleştirmiyor…” ifadesini kullandı.
FİZİKİ ALTIN ALIMINDA MAĞDURİYET YARATIYOR
Türkiye’de en yaygın kullanılan yatırım aracı altın olarak öne çıkarken, bankaların uyguladığı yüksek makas aralıkları vatandaşları fiziki altın tarafına itiyor.
Ancak kuyumcular, çeyrek altında dahi kartlı işlemler için 250 liraya yaklaşan fark isterken, söz konusu durum altın işlemlerinde nakit parayı zaruri hale getiriyor. Mevcut 10 bin TL’lik limitler ile yalnızca iki çeyrek altın alabilen vatandaşlar, bu tür yatırım alışkanlıklarının önünde günlük çekim limitlerinin büyük engel olduğunu belirterek, yetkililerden söz konusu sınırın güncellenmesini talep ediyor.