35,0399
36,5465
2.959,66
MESS’e bağlı Hitachi Energy işletmesindeki 4 fabrikada 4 Aralık’ta ücret görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev, 20. gününde uzlaşmayla sonuçlandı.
Grevler ‘milli güvenliği bozduğu’ gerekçesiyle grevleri 60 gün ertelemiş ancak işçiler direnişi sürdürmüştü.
Birleşik Metal İş Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre, 23 Aralık 2024 Pazartesi günü yapılan uzun müzakereler sonucunda işçiler masadan yüzde 83’lük zam ve üç yıllık sözleşme dayatmasının iptali ile kalktı. MESS’in grev kararı alınmadan önceki teklifi yüzde 40 olmuştu.
Sendika tarafından yapılan açıklamada toplu iş sözleşmesinin şu şekilde imzalandığı açıklandı:
Birinci 6 ayda; 31 Ağustos tarihindeki saat ücretlerine önce yüzde 20 zam yapılacak, daha sonra 40 TL eklenecek, bunun ardından da her bir kıdem yılı için 12 yılı geçmemek üzere 1,5 TL/saat eklenecek. Bu zam yöntemi ile işyerinde ortalamada ele geçecek net ücret 65 bin TL oldu. Ele geçecek ücretler net 44 bin bin lira ile net 107 bin TL arasında değişecek.
İkinci 6 ayda (2025 yılı 1 Mart tarihinde) ise yüzde 20 oranında artış yapılacak. Ancak son 6 aylık enflasyona çıkan enflasyonun yüzde 20’si eklenecek, çıkan oranın yüzde 20’yi aşması halinde bu oran uygulanacak. Böylece, 1 Mart 2025 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık ücret zammı oranı yüzde 83 olacak. 1 Mart 2025 tarihinde işyerinde ortalama ele geçecek aylık net ücret 78 bin TL olacak.
Üçüncü 6 ayda (2025 yılı 1 Eylül tarihinde) son 6 aylık enflasyon ve bu enflasyon oranının yüzde 20’si eklenerek, çıkan oran kadar ücret zammı yapılacak. Dördüncü 6 ayda, 6 aylık enflasyon oranı kadar zam yapılacak.
Sosyal haklara ise; sözleşmenin 1’inci yılında yüzde 90 ile yüzde 256 arasında değişen oranlarda zam yapılacak. 2’nci yılda ise enflasyon oranında zam yapılacak. Ücret zammı ve aylık yapılan ödemelerle birlikte sözleşmenin birinci 6 ayında ücretlerde yüzde 60,5 oranında artış sağlanmış oldu.
NE OLMUŞTU?
Birleşik Metal-İş, MESS’e bağlı GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Electric, Arıtaş Kriyojenik ve MESS’ten ayrılan Green Transfo’da 2 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine grev kararı almıştı. Kademeli olarak gerçekleştirilecek olan grev ilk olarak 4 Aralık’ta Hitachi’nin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu’daki fabrikalarında başlatılmıştı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 14 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, metal işçilerinin grevi “milli güvenlik” gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmiş ancak grevin anayasal bir hak olduğunu vurgulayan işçiler karara rağmen hak arama mücadelelerine devam etme kararı almıştı. Alınan karar doğrultusunda diğer fabrikalarda da işçiler greve başlamıştı.