35,3067
36,4514
2.999,58
T24 Dış Haberler
İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde genç Türk bilim insanı Prof. Dr. Mete Atatüre, üniversitenin Fizik bölümü olan Cavendish Laboratuvarı’nın 16’ncı bölüm başkanı olarak atandı. Atatüre, “Bana güvenilmesinden ve Cavendish Laboratuvarı’nı sorgulama ve meydan okuma dürtüsüyle hareket eden harika bir bilimsel keşif yeri haline getiren herkesin ayak izlerini takip etmekten inanılmaz derecede onur duyuyorum” açıklamasında bulundu.
Laboratuvarın ilk başkanı elektromanyetik teorinin kurucularından James Clerk Maxwell‘di.
Bölümün resmi internet sitesinden yayımlanan duyuruya göre; genç Türk bilim insanı Prof. Dr. Mete Atatüre, ilk başkanlığını elektromanyetik teorinin kurucularından James Clerk Maxwell’in yaptığı Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü olan Cavendish Laboratuvarı’nın bölüm başkanı olarak atandı.
“Cavendish’i bilimsel keşif yeri haline getirenlerin ayak izlerini takip etmekten
onur duyuyorum”
Prof. Dr. Atatüre, Cavendish Laboratuvarı’nın internet sitesine göreve getirilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atatüre, “Bana güvenilmesinden ve Cavendish Laboratuvarı’nı sorgulama ve meydan okuma dürtüsüyle hareket eden harika bir bilimsel keşif yeri haline getiren herkesin ayak izlerini takip etmekten inanılmaz derecede onur duyuyorum” dedi.
Laboratuvarın geçmiş başarılarına vurgu yapan Atatüre, “150 yıllık bilimsel mirası taşıyoruz ancak ileriye dönük kalmamız gerekiyor. Geçmişteki başarılar bugünümüzü şekillendirdiği gibi, bugünün meraka olan bağlılığı da yarının atılımlarını tanımlayacak” ifadelerini kullandı.
Atatüre sözlerini “Ana kaynağımız insanlar ve yeni çağda toplumumuzu desteklemek için elimden gelen her şeyi yapacağım” ifadeleriyle sonlandırdı.
Atatüre’ye tebrik mesajları
Prof. Dr. Atatüre’nin yeni görevinin sosyal medyada duyurulmasının ardından çok sayıda kişi tebrik mesajları yayımladı. Prof. Dr. Atatüre ile ilgili yüzlerce sosyal medya mesajı paylaşıldı.
Evrim Ağacı’nın kurucusu Çağrı Mert Bakırcı, X platformundan yaptığı açıklamayla Atatüre’nin yeni görevinden duyduğu heyecanı dile getirdi. Bakırcı, “Anlamını bilenler için bu, başta tabii ki Mete hocamız için, sonrasında tüm Türkiye için gerçekten kalp sıkıştıracak kadar müthiş bir gelişme, yazarken bile ellerim titriyor” ifadelerini kullandı.
Yemek eleştirmeni Vedat Milor da Prof. Dr. Atatüre’yi tebrik edenler arasında yer aldı.
Cavendish Laboratuvarı neden önemli?
Elektron, proton ve DNA’nın keşfedildiği Cavendish Laboratuvarı’nın ilk başkanı James Clerk Maxwell’di. Maxwell, klasik elektromanyetik teorisinde daha önceden birbirleriyle ilişkisiz olarak gözüken elektrik ve manyetizmanın ilişkisini ispatlamıştı. Maxwell, birçok fizikçi tarafından 19. yüzyılda yaşayıp 20. yüzyıl fiziğine en büyük katkıyı sağlayan kişi olarak görülür. 1999’un sonlarında 100 ileri gelen fizikçiyle gerçekleştirilen milenyum oylamasında Maxwell, tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında Einstein ve Newton’dan sonra 3’üncü sırayı almıştı.
Öte yandan 1931 yılında Albert Einstein, Maxwell’in doğum günü töreninde, Maxwell’in çalışmasını “Newton’dan sonra fizikte en verimli ve en önemli çalışmadır” diye tanımlamış ve çalışma odasının duvarına Michael Faraday ve Isaac Newton’un yanı sıra Maxwell’in de fotoğrafını asmıştı.
Maxwell’in ilk başkanlığını yaptığı ve genç Türk bilim insanı Prof. Dr. Atatüre’nin 16’ncı başkanı olduğu Cavendish Laboratuvarı tarihi boyunca 30 Nobel ödülü kazandı.
Laboratuvar, çok sayıda ünlü bilim insanına ve insanlığa katkıda bulunan önemli buluşlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Mete Atatüre kimdir?
1975’te Kayseri’de doğdu. 1996’da Bilkent Üniversitesi fizik bölümünden mezun oldu. Doktora çalışmaları için Boston Üniversitesi’nin Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’na dahil oldu. 2002’de doktora sonrası araştırmacı olarak İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde bulundu. 2007’den beri Cambridge Üniversitesi’nde kurduğu araştırma grubuyla beraber kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışıyor.
Atatüre, kuantum teknolojilerinde yaratarak yarı iletkenler ve elmastaki kuantum optik fenomenlerine öncü katkılarından dolayı 2020 Thomas Young Madalyası ve Ödülü’nü kazandı.