34,4223
36,1896
2.967,23
Gabon İçişleri Bakanı Hermann Immongault konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Gabon halkının yüzde 91,80 ile anayasa değişikliğine evet dediğini ifade etti.
Referanduma katılımın yüzde 53,54 olduğunu belirten Immongault, halkın yüzde 8,20’nin ise hayır oyu kullandığını duyurdu.
Kesin sonuçların Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanacağı bildirildi.
Referandumda, Gabonlluların yarı başkanlık sisteminden başkanlık sistemine geçişi, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılmasını ve art arda en fazla iki defa aday olabilmesini gibi maddeler için oy verdiği belirtildi.
Muhalefetin ise yeni anayasa ile güçler ayrılığı ilkesinin ortadan kalkacağı, cumhurbaşkanının tüm yetkileri kendisinde toplayacağı gerekçesiyle halkı değişikliğe karşı çıkmaya davet edildiği belirtidli.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE İNTERNET KISITLAMASI
Gabon’da Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos’taki cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmış, oy verme işleminin son saatlerinde “şiddet” uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş ve oy sayımı sürerken internet kısıtlanmıştı.
30 Ağustos’ta ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini aktarmıştı.
“Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)” adlı askeri yönetim, 26 Ağustos’taki seçimlerin iptal edildiğini açıklamıştı.
CTRI liderliğine de Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema’nın getirildiği ifade etmişti.
General Nguema, 4 Eylül’de düzenlenen törenle Anayasa Mahkemesi önünde “geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı” sıfatıyla yemin etmişti.
Ali Bongo’ya muhalif isimlerden Raymond Ndong Sima da 7 Eylül’de “geçiş hükümetinin başbakanı” olarak atanmış, Baba Omar Bongo ilk kez 1967’de cumhurbaşkanı seçilmiş, 2009’da hayatını kaybettiğinde koltuğuna oğlu Ali Bongo oturmuştu.
Bongo ailesi, 56 yıldır Gabon’u yönetmekteydi.