34,5630
36,2626
2.921,24
Son beş yılda tarihinin ilk kadın kaptanını ve kadın yöneticileri işe alarak kadın istihdamını yüzde 295 oranında arttıran Şehir Hatları, şimdi de Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) “Ulaşım Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu hibe çalışmasına dahil oldu.
İstanbul’da Şehir Hatları’nın, İzmir’de ESHOT’un, Ankara’da ise EGO’nun almaya hak kazandığı 100 bin Euro’luk hibe ile çalışan kadın sayısının arttırılması hedefleniyor.
Şehir Hatları’nın hibe programının İstanbul’daki proje yürütücüsü ve uygulayıcısı olması nedeniyle tarihi Haliç Tersanesi’ndeki İstanbul Sanat Müzesi’nde imza töreni düzenlendi.
İmza törenine; Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, eski Şehir Hatları Genel Müdürü ve Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Ufuk Karakaya, AFD Genel Müdürü Rémy Rioux, Şehir Hatları Genel Müdürü Ercüment Güldik de katıldı.
“TOPLU ULAŞIMDA KADIN, GÜVEN HİSSİNİ TETİKLİYOR”
Törende konuşan Üsküdar Belediye Başkanı ve önceki Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş yaptığı konuşmada “Şehir Hatları görevimi yürüttüğüm dönemde toplu ulaşımda kadının olmanın toplumsal faydaları üzerine düşündük. Özellikle toplu ulaşımda kadının olması, kadın yolcularda toplu ulaşımı kullanmada bir güven hissinin oluşmasını tetiklediğini gördük. Dolayısıyla bu proje liyakatli kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında hak ettikleri yerlere getirilmesinin yanı sıra aynı zamanda toplu ulaşımı kullanan kadın sayısının artmasına da çok büyük katkı sağlayacak” dedi.
“İSTANBUL’UN ULAŞIMINDA KADINLARIN AYAK SESLERİ”
İmza törenine katılan İBB Ulaşım Grup Başkanı Dr. Özgür Soy “İBB’de kadın istihdamı Haziran 2019’dan bu yana yüzde 70’e yakın arttı.
İBB’de ‘kadın işi-erkek işi’ algısı ortadan kaldırıldı, ‘işin cinsiyeti yoktur, uzmanı vardır’ yaklaşımı ile hareket ediyoruz. Metro İstanbul’da 2019 yılına göre toplam kadın çalışan sayısı 3,5 kat, kadın tren sürücüsü sayısı ise 52 kat arttı.
Metro İstanbul’da her 3 tren sürücüsünden biri kadın. İETT’de 2019’da hiç kadın şoför yoktu, bugün ise İstanbul trafiğinde direksiyon başında 150’yi aşkın kadın otobüs şoförü görev yapıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, pek çok alanda Türkiye’nin diğer şehirlerine örnek oluyor.
İstanbul’un ulaşımında kadınların ayak seslerinin daha çok artacağına ve bu sesin yankısını Türkiye’nin diğer şehirlerinde de duyacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
“20 YILDIR İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ”
AFD Genel Müdürü Rémy Rioux ise “AFD, sürdürülebilir ve kapsayıcı hareketlilik yoluyla kadın-erkek eşitliğini, sosyal katılımı ve kadınların iş dünyasına ve kamu hizmetlerine daha iyi erişimini desteklemek için Türk belediyelerini desteklemektedir. İstanbul’da Şehir Hatları, İzmir’de ESHOT ve Ankara’da EGO ile kurulan bu yeni ortaklık aracılığıyla AFD; kadınların ulaştırma sektöründe istihdam edilebilirliği, sektördeki kadın çalışanların sürekli eğitimi ve ayrımcı olmayan işe alım politikalarının eğitim yoluyla geliştirilmesi konularında şehirleri desteklemeyi amaçlamaktadır” dedi