34,7288
36,6036
2.960,77
Fotokimyasal smog bir hava kirliliği çeşidi olup güneş ışığının tesiriyle atmosferdeki kirleticilerle gerçekleşen kimyasal tepkiler sonucu oluşur. Bilhassa kentlerde ağır trafik ve endüstriyel faaliyetlerin olduğu bölgelerde görülen fotokimyasal smog hakkında konuşan meteoroloji uzmanları, vatandaşları bu kirliliğe karşı uyardı. Önümüzdeki günlerde yaşanabilecek kirliliğe karşı tedbir alınması gerektiği belirtilirken vatandaşlar, arama motorlarında ‘Fotokimyasal smog nedir? İstanbul, Ankara, İzmir’de fotokimyasal smog ne vakit? Nasıl korunulur?’ sorgulamaları yapıyor. İşte merak edilenler…
FOTOKİMYASAL SMOG NEDİR?
Fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere salınan azot oksitler (NOx) ve uçucu organik bileşikler (VOC’ler) güneş ışığı ile tepkiye girer.
Bu süreçte ozon üzere ikincil kirleticiler oluşur. Ardından havadaki puslu ve sarımsı-kahverengimsi görünüm halinde kendini gösteren hava kirliliğine fotokimyasal smog ismi verilir.
İSTANBUL, ANKARA, İZMİR’DE FOTOKİMYASAL SMOG NE VAKİT?
Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, toplumsal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, hafta sonundan itibaren yüksek basınç tesiriyle hava kalitesinin düşeceğinin altını çizdi. yüksek basıncın tesiriyle rüzgarsız bir atmosferin oluşacağını ve bu durumun hava kalitesini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Şen, “Kirleticiler rüzgarsız hava nedeniyle dağılmayacak ve birikecek.” kelamlarıyla hava kalitesinin hafta sonundan itibaren düşeceğini bildirdi.
FOTOKİMYASAL SMOG TESİRLERİ NELERDİR?
💥Astım, bronşit ve KOAH üzere hastalıkları tetikler.
💥Gözlerde yanma, kızarıklık ve ciltte tahrişe yol açar.
💥Akciğerlerde iltihaplanmaya neden olabilir.
💥Havadaki pus ve ağır duman görünürlüğü düşürerek trafik kazalarını artırabilir.
💥Yüksek seviyede maruziyet, kalp hastalıklarını artırabilir.
💥Uzun periyodik maruziyet bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyon riskini artırabilir.
💥Binaların yüzeylerinde, araçlarda ve öteki materyallerde korozyona neden olur.
💥Bitkilerin fotosentez yapmasını zorlaştırır ve büyümelerini yavaşlatır.
💥Smogdaki ziyanlı kimyasallar toprak ve suya karışarak ekosistemi bozar.
FOTOKİMYASAL SMOGDAN NASIL KORUNULUR?
👉Hava Kirliliği İkazlarını Takip Edin: Günlük hava kirliliği ve smog ikazlarını denetim edin. Bilhassa ağır smog vakitlerinde dışarıda uzun mühlet kalmaktan kaçının.
👉Maske Kullanımı: Yoğun smog periyotlarında dışarı çıkmanız gerekiyorsa filtreli maskeler kullanın.
👉Kapalı Alanları Tercih Edin: Sabah erken saatler ve akşamüzeri, smog düzeylerinin daha ağır olduğu vakitlerdir. Bu saatlerde dış yer aktivitelerinden uzak durun.
👉Hava Temizleyici Aygıtlar Kullanın: Ev yahut iş yerinizde hava temizleme aygıtları kullanarak iç yer hava kalitesini artırabilirsiniz.
👉Sağlık Tedbirleri: Teneffüs yolları rahatsızlığı olan bireyler, ilaçlarını nizamlı kullanmalı ve gerekirse doktor kontrolünde olmalıdır.