34,8896
36,5873
3.011,79
Eğitim Fakültesi formasyon son dakika haberi… | Öğretmenlik yapmak isteyen kişinin öğretim formülleri, eğitim psikolojisi, sınıf idaresi, öğrenci gelişimleri, öğretim modülleri üzere temel bilgi ve maharetleri içeren pedagojik formasyon programı hakkında araştırmalar sürat kazandı. Ulusal Eğitim Bakanklığı’nın yeni eğitim modeli olan Ulusal Eğitim Akademisi ile formasyon eğitiminin kalkacağı tezlerinin akabinde arama motorlarında ‘Formasyon kalktı mı 2024? | Pedagojik formasyon kaldırıldı mı?’ sorgulamaları yapılıyor. İşte ayrıntılar…
FORMASYON KALKTI MI 2024? PEDAGOJİK FORMASYON KALDIRILDI MI?
Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi alacağını duyurdu. Bu yıl birinci sefer açılması planlanan akademilerde eğitim alacak bireylerin seçmesi, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek “Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)” sonuçları doğrultusunda yapılacak.
10 Ekim 2024 tarihli ve 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile öğretmen olarak istihdam edileceklerin, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans seviyesinde yükseköğretim programlarının birinden mezun ve Akademi tarafından verilecek hazırlık eğitiminde başarılı olanlar ortasından seçileceğine yönelik düzenlemeler yapıldı.
ÖSYM tarafından 13 Temmuz 2025’te uygulanacak MEB-AGS’nin ayrıntıları aşikâr oldu.
AGS VE ÖABT İMTİHANLARI KISTAS ALINACAK
Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek.
Buna nazaran, biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, toplumsal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk lisanı ve edebiyatı, vücut eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS puanının yüzde 50’si ile ÖABT puanının yüzde 50’si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecek.
Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS yahut e-YDS) temel alınacak. Buna nazaran, AGS puanının yüzde 50’si ile YDS puanının yüzde 50’sinin toplanmasıyla adayların MEB-AGS puanı hesaplanacak.
Bu kapsamda yabancı lisan alanında puan hesaplaması yapılırken adayların birebir yıl ve AGS’den evvel girdikleri YDS yahut e-YDS puanlarından en yüksek olan imtihan notu kullanılacak.
ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan öbür öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, yalnızca AGS ile oluşturulacak.
AGS’NİN AYRINTILARI MUHAKKAK OLDU
Öğretmen adaylarına, MEB-AGS kapsamındaki AGS’de 80 soru sorulacak.
Sınav, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk ulusal eğitim sistemi ile mevzuatı (anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) bahislerini kapsayacak.
ÖABT oturumu ise adayların alan bilgisine yönelik olmak üzere 50 sorudan oluşacak.
Öte yandan, imtihana ait ayrıntılı açıklamaların ilerleyen günlerde ÖSYM tarafından yapılması bekleniyor.