35,5530
36,5508
3.100,13
2025 yılına ilişkin öngörülerimizi yaparken en yakından takip etmek zorunda olduğumuz değişkenlerden birisi olan ABD Merkez Bankası Fed tarafında işler değişmeye başladı. Bu değişim başta bizim gibi gelişmekte olan ekonomiler için oldukça önemli bir sürece işaret ediyor. Zira son Fed toplantısından bu yana genel eğilim Fed’in 2025 yılında en az 2 toplantıda toplamda 50 baz puanlık faiz indirimi yapacağı yönündeydi.
ABD ekonomisindeki tüm veriler ışığında Fed’in son faiz karar metni ve yine Fed üyelerinden gelen sözlü yönlendirmeler 2025 yılı için kur, enflasyon ve parite tahminlerimizin büyük ölçüde oluşmasını sağlamıştı. Ancak bu hafta başında ortaya çıkan tablo bazı konuları revize etmemizi zorunlu kılıyor.
İlk olarak Fed’in faizleri uzun süre yüksekte tutacağı öngörülüyor. Örneğin, Bank of America (BofA) analistlerine göre; Fed’in faiz indirimi döngüsü tamamlanmış olabilir. BofA analistleri daha fazla gevşeme olmayabileceğini hatta çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonunun %3’ün üzerine çıkması ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin yükselmeye başlaması durumunda faiz artırımlarının yeniden gündeme gelebileceğini belirtiyor. Yani 2025’te 2 kez daha indirimini bir kenara bırakın faiz artışı ihtimali bile konuşulmaya başlanmış oluyor. Bu gelişme Batı borsalarını ve tahvil fiyatlarını olumsuz etkiledi.
Goldman Sachs ise biraz daha temkinli bir şekilde daha önce 3 olan faiz indirimi tahminini 2’ye revize etmiş durumda. Goldman analistlerine göre ise bu yıl faiz indirimleri Haziran ve Aralık aylarında olacak. Yani bu senaryoya göre de 2025 yılının genelinde Dolar Endeksi güçlü kalmaya devam edecek. Ancak piyasa Goldman’ı oldukça iyimser görüyor ve bir noktada Goldman’ın öngörülerini revize etmesi gerekecek gibi görünüyor. Peki tüm bu değişim bizim için ne anlama geliyor?
Öncelikle Dolar Endeksi’nin görece güçlü kalmaya devam etmesi döviz kuru seviyesi üzerindeki baskıyı yukarı yönlü artıracaktır. Dolar Endeksi bu dönemde son 2 yılın en yükseğine çıkmış durumda. Bu durum döviz kuru geçişkenliğinin yüksek olduğu böyle bir dönemde enflasyonist baskı anlamına geleektir. Bu baskıyı hafifletmek için TCMB, 2025 yılında faiz indirimi patikasında beklenenden daha düşük oranlarda indirimle hareket ediyor olabilir.
Öte yandan Dolar Endeksi’nin son 2 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla Euro/Dolar paritesi de son 26 ayın en düşüğüne gerilemiş oldu. Pek çok projeksiyon paritenin bu yıl içerisinde terse dönme ihtimali olduğunu, terse dönmese bile 1,01’e yakın seviyelerde uzun bir süre hareket edebileceğine işaret ediyor. Bu durum da hammadde ithalatını dolar cinsinden, ihracatı ise ağırlıklı olarak Euro cinsinden yapan Türkiye’nin ihracat karlılığı ve pazar payını olumsuz etkileyecektir.
Bu iki duruma bakarak TL’nin reel olarak değerli kalmaya devam edeceği bir süreç için 2025 yılının genelinde sıkılaştırma programının devam edeceğini ifade edebiliriz. Bu minvalde 2025, yine makroihtiyati tedbirlerin konuşulacağı ve regülasyonların yoğun olacağı bir yıl olacak. Bu regülasyonlardan ise en çok krediler tarafının etkileneceğini öngörebiliriz.