34,6806
36,7281
2.960,54
İstanbul’un su kaynağı ve akciğeri olan tarihi Belgrad Ormanı’nı talana açacak bir adım atıldı.
Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı Sezai Kaya, ‘Muhafaza ormanı’ statüsüyle en üst düzeyde korunan, 5 bin 237 hektarlık Belgrad Ormanı bin 150 hektarının ‘milli park’ statüsüne düşürülerek yapılaşmaya açılacağını söyledi.
OTEL YOLU AÇILDI
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP) Belgrad Ormanı’nın yaklaşık 5’te birinin milli park ilan edilmesi talebiyle Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) yaptığı başvuru önceki gün OGM tarafından onaylandı.
Kaya, milli park ilan edilen yerlerde konaklamaya izin verildiğini, dolayısıyla bugüne kadar çivi dahi çakılamayan ormana artık otel dahil çeşitli konaklama tesislerinin yapılabileceğini söyledi.
Bizans’tan bu yana korunan Belgrad’da ağaç kesenlere geçmişte ‘kürek cezası’ veriliyordu. Yasa ve yönetmeliklerle göre ‘’Muhafaza ormanı’’ en üst koruma statüsünü ifade ediyor.
BETONA BOĞULACAK
AKP iktidarı, Osmanlı’nın ve sonrasında Cumhuriyetin koruduğu Belgrad Ormanı’nın içine 2011’de 214 hektarlık 8 parça ‘tabiat parkı’ yaparak ilk darbeyi vurdu.
Şimdi ise ormanın bin 150 hektarlık bölümü milli park statüsüne düşürülüyor. Dolayısıyla artık ağaçlar kesilip yollar yapılıp, konaklama amaçlı oteller inşa edilebilecek. Ayrıca kamp alanları da kurulacak. Sadece günübirlik girilebilen 8 tabiat parkı da milli park statüsüyle otel inşaatlarına açılacak.
Adını Kanuni Sultan Süleyman verdi
– Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası’nın en doğu ucunda, İstanbul ilinin Avrupa Yakası’nda yer alan doğal oluşumlu ağaçlık bölgedir.
– Adını, Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferi dönüşü beraberinde getirdiği Belgradlıların yerleştirildiği Belgrad köyünden almaktadır.
– Köy sakinlerinin su kaynaklarını kirlettiği anlaşılınca padişah buyruğuyla köy taşınmış; bu tarihten sonra ormanın ve barındırdığı su kaynaklarının korunması için ilk kez resmî önlemler alınmıştır.
– Belgrad Ormanı ’nda ağaç kesenlere ‘kürek cezası’ veriliyordu.
– 1900’lerin başında 13 bin hektar olan orman bugün 5 bin 237 hektara kadar düştü.
– 1950 yılında muhafaza ormanı ilan edildi. 1956’da mesire ve piknik alanı olarak halka açıldı.
– Su zengini olan Belgrad Ormanı, irili ufaklı pek çok akarsuya ev sahipliği yapmaktadır. Bazılarının önüne Osmanlı döneminde bentler kurulmuştur.
– İstanbul’un nadir su kaynaklarından biridir. Ayrıca Kağıthane deresinin su akışını düzenler.
– Belgrad Ormanı, İstanbul ve çevresinde canlı varlığı açısından da önemli bir bölgedir. Çok sayıda kuş, sürüngen ve memelinin doğal yaşama ortamıdır.
– Koruma tedbirleri ve av yasaklarıyla tehlikede olan hayvan türleri burada rahatça üreyebiliyor.
4 ay önce uyardılar
Kuzey Ormanları Savunması ve doğa dernekleri 10 Haziran’da bir basın toplantısı yaparak Belgrad’a dikkat çekmişti. Çevreciler, Belgrad Ormanı’nın birçok mevkinin maden yağması ile yok edildiğini ve yavaş yavaş betona boğulup inşaatlar yapıldığını açıklayarak protesto etmişti.
Erdoğan iptal edebilir
Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, Belgrad’ın1950’de Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Muhafaza ormanı’ ilan edildiğini belirtti. Özkaya, “Talanın önünü açan protokol Cumhurbaşkanı’nın önüne gidecek. Cumhurbaşkanı’nın bu yıkıma izin vermeyeceğini umuyoruz” dedi.
Belgrad Ormanı’nda bulunan tabiat parkları, büyüklükleri, ilan edildikleri tarihler ve bağlı olduğu yerler şöyle:
– Kömürcü Bend Tabiat Parkı: 2.93 hektar 2011-İBB
– Falih Rıfkı Atay: 18.68 hektar 2011-İBB
Kirazlıbend: 19.14 hektar 2011-Bağcılar Bld.
– Fatih Çeşmesi: 27.70 hektar 2011- İBB
– Ayvat Bendi: 51.05 hektar 2011-Eyüp Bld.
– Neşet suyu: 67.31 hektar 2011- İBB
– Irmak: 11.39 hektar 2011-Milli Parklar
– Çatalçeşme orman parkı: Bahçelievler Bld.
– Diğer bendler: 16.30 hektar 2011-İBB