34,5452
36,0135
2.989,60
T24 Dış Haberler
Avrupa yapımı Euclid uzay teleskobu, cumartesi günü karanlık enerji ve karanlık maddeyi araştırmak üzere Florida’dan SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatıldı.
Adını “geometrinin babası” olarak bilinen Antik Yunanlı matematikçiden alan Euclid teleskobu, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan cumartesi günü yerel saatle 11.00’de fırlatıldı.
Reuters’ın aktardığına göre 1.4 milyar dolarlık Avrupa Uzay Ajansı misyonunun 6 yıl sürmesi ve sonunda “astrofiziği ve belki de yer çekimini anlayışımızı” değiştirecek bulgular elde etmesi hedefleniyor.
Euclid teleskobu, Dünya’dan 1.6 milyon kilometre uzakta, Lagrange noktası 2 olarak bilinen bölgeye yerleştirilecek.
Euclid, hedeflenen bölgeye yerleştikten sonra dünyadan 10 milyar ışık yılı uzağa kadar inceleme yapabilen geniş açılı teleskobuyla uzaktaki galaksileri gözlemlemeye çalışacak.
Misyon, ‘karanlık evren’in iki bileşenini inceleyecek. Birincisi karanlık madde. Evrim Ağacı’nın dosyasında karanlık madde, “herhangi bir elektromanyetik etkileşime girmeyen, bu nedenle herhangi bir ışığı soğurmayan, salmayan ya da yansıtmayan, dolayısıyla tamamen ‘karanlık’ olan, Evren’in madde ve enerji yoğunluğunun yüzde 26’sını oluşturduğunu düşündüğümüz bir madde” olarak tanıtılıyor. İkinci bileşen ise karanlık enerji. Karanlık enerjinin evrenin büyümesinin hızlanmasına sebep olduğuna inanılıyor.
Reuters’ın aktardığına göre bilim insanları karanlık madde ve karanlık enerjinin kosmosun yüzde 95’ini oluşturduğuna inanıyor.
Euclid tamamıyla Avrupa Uzay Ajansı tarafından tasarlandı ve inşa edildi. Gerekli fotodedektörleri ise ABD’nin uzay ajansı NASA sağladı. Euclid Konsorsiyumu’nda 13 Avrupa ülkesi, ABD, Kanada ve Japonya’dan toplam 2 bin bilim insanı görev alıyor.