34,5307
36,0213
3.004,44
ET NASIL SAKLANIR? | Kurban Bayramı’nın gelişiyle birlikte kesilen kurbanlar mideleri doldurdu. Kalan etleri saklamak için ise arayışlar başladı. Kesilen kurbanların etlerini uygun şartlarda, bozulmayacak biçimde saklamak isteyen vatandaşlar arama motorlarında ‘et nasıl saklanır? Kurban eti nasıl saklanmalıdır? – Dana eti, koyun eti saklama koşulları’ araştırıyor. İşte merak edilenler…
KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALIDIR?
🍖Etler, porsiyonlara ayrılarak pak kaplara konulmalı ve evvel güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek biçimde bekletilmelidir.
🍖Etin dayanma müddeti, kesim kalitesi ve et modülünün büyüklüğüne nazaran değişir ve büyük kesimler 5-6 gün buzdolabı şartlarında koruma edilebilir. Kıymalık etler de birebir şartlarda ortalama 3 gün saklanabilir.
🍖Kurban etinin, 12 saat müddetle buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi lezzet ve aroma açısından kıymetlidir.
🍖Ette bozulma yahut farklı bir koku hissedildiğinde mutlaka tüketilmemelidir.
🍖Etlerin büyük kesimler olarak değil, birer yemeklik olacak formda küçük kesimlere ayrılarak, hijyenik ve sağlam buzdolabı poşetinde saklanması gerekir.
🍖Pirzola, biftek, köfte üzere etleri dondurmadan evvel her dilimin ortasına pişirme kağıdı koymak, birbirlerine yapışmadan koruma edebilmeyi sağlar. Böylelikle her seferinde gerekli ölçü çözdürülebilir, geri kalanı derin dondurucuda bırakılabilir.
🍖Doğru saklama prosedürlerinin kullanılmasıyla etler, derin dondurucuda -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilir.
🍖Donmuş bir et oda sıcaklığında değil, olağan buzdolabı şartlarında çözdürülmelidir.
🍖Etleri çözüldükten sonra geri dondurmak, direkt besin zehirlenme riskini artırır.
DANA ETİ NASIL SAKLANIR?
🍖Öncelikle kurban eti kesildiği gün pişirilmemelidir. Bunun yerine en az 12 saat dinlendirilmesi lezzetini arttıracaktır.
🍖Kurban etini uzun müddet saklamak istiyorsanız, buzdolabının dondurucu kısmını kullanabilirsiniz. Kurban eti buzdolabının olağan kısmında en fazla 5-6 gün saklanabilirken, daha uzun saklamak için kesinlikle dondurucu kısmı kullanılmalıdır.
🍖Birkaç gün içerisinde dondurucuya konulmayan ve tüketilmeyen etler, kokmaya ve yeşillenmeye başlar. Bu türlü bir durumla karşılaştığınızda etin bozulan kısımları kesilerek atılmalı ve tüketilmemelidir.
🍖Diğer et çeşitlerine nazaran daha çabuk bozulan kıyma, buzdolabında en fazla 3 gün bekletilmelidir. Etleri keserken kesinlikle pak gereçler kullanılmalıdır. İsteğe nazaran etler kavurma yapıldıktan sonra hava almayan poşetlerde koruma edilebilir.
🍖Kurban eti, kesimlere ayrılarak derin dondurucuda saklanabilir. Bunun için parçaladığınız etleri porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Hava almayacak halde kapatıp üzerine tarih etiketi yapıştırın. Bu halde buzlukta 6-8 aya kadar koruma edebilirsiniz.
🍖Kurban etinin bir kısmını kasaptan çektirerek kıyma haline getirin. Kıymaları, porsiyonlara ayırın ve streç sinema ile kapatın. Kıymayı, buzlukta 4 aya kadar koruma edebilirsiniz.
KOYUN ETİ NASIL SAKLANIR?
🍖Rosto (yağsız, sinirsiz, bacaktan karına hakikat budun bir parçası) etini modüller halinde hazırlayın. Buzdolabı poşeti ya da streç sinema ile sıkıca sarın. Derin dondurucuya yerleştirin.
🍖Kemikli eti saklamak için ise modülleri ortasına folyo koyun. Ya da tek tek streç ile sarın dondurucuya yerleştirin.
🍖Koyun eti, üstteki formda saklanmışsa, 4 ile 8 aya kadar tazeliğini koruyarak dondurucuda koruma edilir.
KURBAN ETİ BUZDOLABINDA KAÇ GÜN SAKLANIR?
🍖Kurban eti buzdolabının olağan kısmında en fazla 5-6 gün saklanabilir
🍖Diğer et çeşitlerine nazaran daha çabuk bozulan kıyma, buzdolabında en fazla 3 gün bekletilmelidir.
KURBAN ETİ BUZLUKTA, DERİN DONDURUCUDA KAÇ GÜN SAKLANIR?
Hava almayacak biçimde paketlenen kurban eti, buzlukta yahut derin dondurucuda 6-8 aya kadar saklanabilir.
PİŞMİŞ KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Pişmiş etler ve kıymalar da buzlukta saklanabilir. Et saklama şartları yanı sıra kıyma saklamak isteyen şahıslar öncelikli olarak kıymayı kavurmalı ve sonrasında porsiyonluk poşet içerisine koyarak buzluğa kaldırmalıdır. Pişmiş etler dondurucuya kaldırıldıktan sonra kullanılmak istenildiğinde çözünme sürecine dikkat etmek gerekir. Derin dondurucudan çıkan et öncelikli olarak buzdolabına koyulmalı ve orada çözünmesi beklenmelidir.
Pişmiş halde buzdolabına koyulacak etlerin ise 3 sıra biçiminde üst üste dizilmesi gerekir. Aksi halde dizilen etler bir yandan formunu kaybederken başka bir yandan da sıklaşan etlerin ortasında buzlanmalar oluşur. Birebir vakitte kemik sularını da ilerleyen vakitlerde kullanmak isteyen bireyler bu suları porsiyonlarsa ayırabilir. Buz küplerinin içerisinde ya da buz torbalarının içerisinde de et suyunu saklamak hayli mümkündür. Et suları sayesinde çorbalar ve yemeklere lezzet vermeniz kolay olur.