34,6309
36,5488
2.931,24
Çin’e bağlı Hong Kong Serbest Ekonomi Bölgesi yüksek mahkemesi, eşcinsel evli çiftlerin konut ve miras haklarını tanıyan tarihi bir karar aldı.
Karar, Salı günü Hong Kong Temyiz Mahkemesi tarafından açıklandı. Beş hakimden oluşan mahkeme heyeti, üç farklı davayı oybirliğiyle karara bağladı. Alınan kararla, insan hakları gruplarının 2018’den beri verdiği hukuki mücadele sonlanmış oldu.
Davalardan ikisi, hükümetin Kamu Kiralık Konut Programı ve Ev Sahipliği Programı’nın “aile” ve “eş” tanımlarında eşcinsel çiftleri dışlamasına karşı açılmıştı. Eski sistemde eşcinsel çiftler, aynı konuttan ikamet alamıyorlardı. Birçok çift, ya aileleriyle yaşıyormuş gibi, ya da evsiz olarak görünüyordu.
’10 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ’
Başvurulardan birini yapan Hong Kong sakini Nick Infinger, eşcinsel partneriyle yaptığı kamu konut başvurusunun reddedilmesi üzerine hukuk mücadelesini başlattı.
Infinger, mahkeme önünde yaptığı açıklamada, “10 yılı aşkın süredir LGBTQ hakları için mücadele ediyorum. Nihayet somut bir kazanım elde ettik,” dedi. Infinger “Bugünkü karar, eşcinsel çiftlerin beraber yaşama hakkını pekiştirdi, ve bizim varlığımızı hukuken onaylattı” diye ekledi.
Hong Kong Evlilik Eşitliği’nin kurucularından Jerome Yau, mahkemenin kararını değerlendirirken, “Bugünkü karar açıkça gösteriyor ki eşcinsel evlilik ile heteroseksüel evlilik arasında hiçbir fark yok,” ifadelerini kullandı. “Eğer eşcinseller aynı haklara sahipseler, neden farklı muamele görsünler? Farklı muamele, insan onuruna karşı yapılan bir ihlaldir.” dedi.
YAVAŞ İLERLEME
2020 ve 2021 yıllarında alt mahkemeler, eşcinsel çiftlerin kamu konutlarına erişim ve miras hakları konusunda eşit muamele görmeleri gerektiğine karar vermişti. Ancak hükümet, bu kararları temyize götürdü. Nihai karar Salı günü açıklandı.
Hong Kong, yurtdışında evlenen eşcinsel çiftleri tanımıyor. Geçtiğimiz yıl Yüksek Mahkeme, eşcinsel çiftlerin ilişkilerinin tanınması için alternatif bir yasal çerçeve oluşturulması gerektiğine hükmetmiş ancak tam evlilik hakları vermekten kaçınmıştı.
Anakara Çin’de ise LGBTQ hakları, son yıllarda çeşitli ilerlemelere rağmen hala sınırlı bir alanda kaldı. Çin anayasası bireylerin eşitliğini garanti etse de, LGBTQ bireyler için özel bir yasal koruma mevcut değil.
Eşcinsel ilişkiler 1997 yılında suç olmaktan çıkarılmış ve 2001 yılında “psikolojik hastalık” kategorisinden çıkarıldı. Eşcinsel evlilik ise hala yasal değil.